ua en ru

США оголосили про санкції проти нафтовидобувного сектора Росії через Україну

США оголосили про санкції проти нафтовидобувного сектора Росії через Україну Фото: видобуток нафти (lukoil.ru)

Обмеження торкнуться надання, експорту або реекспорту товарів

Сполучені Штати Америки (США) оголосили про санкції проти нафтовидобувного сектора Російської Федерації (РФ) через Україну. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Міністерство фінансів США оголосило про нові санкції проти нафтовидобувного сектора РФ за її дії проти України, накладені відповідно до санкційного закону, прийнятого раніше в цьому році", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, нові обмеження торкнуться прямого або непрямого надання, експорту або реекспорту товарів, послуг (крім фінансових) або технологій для певних видів діяльності щодо фізичних або юридичних осіб, які вже перебувають під санкціями, їхнього майна або майнових інтересів, якщо вони діють в області видобутку нафти

Так, одне з них забороняє перераховане для дослідження або здійснення глибоководних, арктичних шельфових або сланцевих нафтовидобувних проектів, якщо вони можуть призвести до видобутку нафти в РФ або в морі в зонах, на які претендує РФ і прилеглих до її території.

Відзначається, що ще одне обмеження заборонить такі ж дії для згаданих проектів, які будуть розпочаті 29 січня 2018 року або пізніше і можуть призвести до видобутку нафти. Друге обмеження стосуватиметься всіх таких проектів, в яких підсанкційні фізичні або юридичні особи мають хоча б 33% права власності, а не 50%, як щодо інших аналогічних санкцій США.

Підставою для посилення обмежень є нещодавно прийнятий закон про санкції щодо РФ, відомий як "Закон про протистояння супротивникам Америки через санкції". Він набув чинності 2 серпня. Нинішні обмеження стосуються тільки проектів видобутку нафти і не стосуються газодобувних проектів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що спеціальний представник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер сподівається, що активне залучення США в конфлікт України і РФ змінить ситуацію.