ua en ru

У США оприлюднили базу даних "Панамських документів"

У США оприлюднили базу даних "Панамських документів" Фото: офшорний скандал

Звіти засновані на витік інформації з панамської компанії Mossack Fonseca

У Сполучених Штатах Америки оприлюднили базу "Панамських документів" по офшорах. Про це йдеться на сайті Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ).

У повідомленні про публікацію ICIJ підкреслив, що "офшорні компанії та довірчі фонди можуть використовуватися у законних цілях".


"Ми не маємо наміру висловлювати припущення або давати зрозуміти, що які-небудь особи, компанії або інші організації, включені в базу даних ICIJ по офшорах, порушували закон або діяли яким-небудь іншим неналежним чином", - вказали в консорціумі.

Відзначено, що саме 9 травня стала доступна інтерактивна база даних про 200 тисяч офшорів, згаданих в "Панамському архіві" їх власників і адреси реєстрації. Нові дані доповнили відомості про 120 тисяч фірм, вже опублікованих ICIJ в 2013 році під час кампанії Offshore Leaks.

Крім того, це урізана база: в ній немає ні паспортних даних людей, пов'язаних з офшорами, ні інформації про їх рахунки, ні їх електронного листування. Всіма цими даними володіють журналісти, але вони вирішили їх не публікувати.

Пошук по базі дозволяє знайти офшори конкретної людини. За запитом "Putin" відкриваються чотири результати: два - Alexander Putin, ще два - Igor Putin. Ймовірно, мова йде про двоюрідного брата президента Росії і його дядька - їх імена також вже згадувалися у зв'язку з "Панамським архівом".

Раніше, в результаті глобального розслідування, проведеного міжнародним консорціумом журналістів вибухнув справжній скандал. Були розкриті фінансові махінації та тіньові схеми ведення бізнесу лідерів ряду держав, найбільших підприємців та інших відомих особистостей.

Нагадаємо, Джон Доу (John Doe), який організував публікацію документів "Панамського архіву", пояснив німецькій газеті SüddeutscheZeitung мотиви свого вчинку.