ua en ru

США мають намір продовжити санкції щодо громадян Росії, причетних до смерті Магнітського

США мають намір продовжити санкції щодо громадян Росії, причетних до смерті Магнітського Фото: Держдеп США flickr.com/secdef)

Держдеп США планує покарати за порушення прав людини російських чиновників

Сполучені Штати Америки (США) мають намір продовжити санкції щодо громадян Російської Федерації (РФ), причетних до смерті російського юриста Сергія Магнітського. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Ми вшановуємо пам'ять Магнітського, який загинув 16 листопада 2009 року під час перебування у слідчому ізоляторі московської тюрми. Розслідування, проведене президентською Радою з прав людини РФ, показало, що Магнітський був сильно побитий у в'язниці, і члени Ради заявили, що його смерть настала через тортури і побиття працівниками поліції", - заявила прес-секретар Держдепу Хізер Ноєрт.

Вона підкреслила, що Магнітський розкрив масштабну схему ухилення від сплати податків, створену чиновниками РФ, і був ув'язнений тими, чиї злочини він розкрив.

"Російська влада не змогла затримати тих, хто відповідає за його смерть. Зате в останні місяці вона все більше поширює теорії змови, спрямовані на відволікання уваги від злочину", - зазначили в Держдепі США.

Відзначимо, в 2012 році в США прийняли так званий "акт Магнітського" - закон про санкції проти чиновників РФ, яких вважають винними у порушенні прав людини. У 2016 році дію закону поширили і на посадових осіб інших країн за такі порушення; схожі закони про санкції проти порушників прав людини прийняли ще ряд держав.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Канада ввела санкції проти 52 осіб за корупцію або "грубі порушення прав людини", включаючи 30 росіян.

Так, обмежувальні заходи вводяться у зв'язку з нещодавно прийнятим законом "Про жертви корумпованих іноземних урядів" або "Законом імені Сергія Магнітського".