ua en ru

США до кінця року можуть виділити Україні 50 млн доларів на летальну зброю, - посол

США до кінця року можуть виділити Україні 50 млн доларів на летальну зброю, - посол Фото: Валерій Чалий (mfa.gov.ua)

Америка вже надає оперативно-тактичну зброю по ряду контрактів

Сполучені Штати Америки (США) можуть виділити Україні 50 млн доларів на летальну зброю до кінця року. Про це повідомив надзвичайний і повноважний посол України в США Валерій Чалий в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Думаю, що це (підписання главою США Дональдом Трампом законопроекту про надання Україні 50 млн доларів на летальне озброєння) буде ще в цьому році. А що стосується надання потужної летальної зброї, то це окреме рішення, яке повинно бути прийнято саме президентом, всі підготовчі процедури на сьогоднішній день проведені", - заявив Чалий.

Він висловив надію на те, що Трамп прислухається до аргументів України і надасть цю зброю до березня наступного року, тобто ще до президентських виборів у Росії, що "стане додатковим важелем впливу".

Крім того, він підкреслив, що Україна отримує оперативно-тактичну зброю з США по ряду контрактів.

"Мені дивно було чути деяких наших політиків, що Америка не надає зброї. Америка надає зброю, але це зброя оперативно-тактична", - резюмував Чалий.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що питання можливого надання Україні летального зброї з боку США виник після анексії Росією Криму і початку конфлікту на Донбасі.

Допомога була надана в основному у вигляді фінансів на реформування армії, навчання військовослужбовців і надання військової техніки і різного роду засобів несмертельної характеру. Що стосується летальної зброї, дискусії з цього питання досі тривають в колах західних політиків та експертів, у тому числі в США.