ua en ru

США можуть повторити долю країн Латинської Америки, - аналітик

Якщо в США не зроблять рішучих заходів з оздоровлення внутрішньої економічної ситуації, то їх чекає доля країн Латинської Америки. Про це в статті для Handelsblatt написав гендиректор інвестиційної компанії PIMCO Мохаммед Ель-Еріан, передає РБК daily.
«Ще кілька років тому таке було неможливо уявити, але сьогодні деякі індустріально розвинені країни, включаючи США, почали випробовувати важкі проблеми структурного характеру. Прикладами цього є безпрецедентне для мирного часу зростання держборгу і високий рівень безробіття. На тлі цього приватні інвестори з метою мінімізації ризиків перерозподіляють свої вкладення, а великі концерни і банки накопичують рекордні суми готівки. Все це відбувається в країні, де зазвичай і громадяни, і фірми швидко витратити гроші не можуть. І відбувається це в той час, коли ФРС знизила основну облікову ставку до межі», - написав М.Ель-Еріан.
Він нагадав, що у 80-ті роки деяким країнам Латинської Америки, наприклад, Чилі та Колумбії, вдалося уникнути т. зв. втраченого десятиліття. «Інші країни, незважаючи на те, що їх істотно підтримували з-за кордону, постраждали від слабкого економічного зростання, високого безробіття і розвалу систем соціального забезпечення. Для того щоб уникнути подібного, США необхідно чесно оцінити ситуацію. Сьогоднішні короткотермінові заходи з підтримки кон'юнктури вони повинні доповнити пакетом узгоджених між собою структурних реформ», - підкреслив аналітик.