ua en ru

США могли прослуховувати телефон Меркель з 2002 р

США могли прослуховувати телефон канцлера Німеччини Ангели Меркель з 2002 р.

США могли прослуховувати телефон канцлера Німеччини Ангели Меркель (на фото) з 2002 р. Про це пише журнал Der Spiegel, передає радіо "Ехо Москви".

Видання стверджує, що отримало доступ до секретних документів Агентства національної безпеки. З них випливає, що Меркель прослуховували ще до того, як вона стала канцлером.

Крім того, в статті говориться, що АНБ організувало розвідувальну базу в посольстві США в Берліні.

Раніше повідомлялося, що Німеччина направить керівників своєї розвідки у Вашингтон на переговори. Дата поїздки поки не оголошена.

Черговий шпигунський скандал вибухнув після того, як стало відомо, що Агентство національної безпеки США незаконно перехоплювало приватні телефонні переговори десятків тисяч громадян Франції, а також прослуховувало мобільний телефон самої Меркель. Глави зовнішньої і внутрішньої розвідки ФРН мають намір відвідати США, щоб обговорити наслідки скандалу.

Нагадаємо про скандал, що вибухнув навколо прослушки американськими спеслужбамі у зв'язку з одкровеннями колишнього співробітника Агентства національної безпеки Едварда Сноудена.

Агентство національної безпеки (АНБ) США стежило за телефонними переговорами і електронним листуванням компаній і приватних осіб. Інформація аналізувалася за допомогою комп'ютерів на предмет підозрілої активності.

Раніше в ЗМІ з'явилися публікації про те, що Бразилія була головною мішенню діяльності американських спецслужб разом з Китаєм, Росією, Іраном і Пакистаном.

Президент Бразилії Ділма Русефф перенесла свій візит в США у зв'язку з фактами прослуховування її телефону. Вона всіляко підкреслювала, що не потерпить таких методів у відношенні до себе.