ua en ru

США вкрай стурбовані подіями в Єгипті

США вкрай стурбовані подіями в Єгипті, який вибрав "небезпечний шлях", жорстко пригнічуючи протести демонстрантів. Сплеск насильства в країні заслуговує на жорстку критику. Таку точку зору висловив Президент США Барак Обама.

США вкрай стурбовані подіями в Єгипті, який вибрав "небезпечний шлях", жорстко пригнічуючи протести демонстрантів, повідомляє Reuters. Сплеск насильства в країні заслуговує на жорстку критику. Таку точку зору висловив Президент США Барак Обама (на фото).

Фотогалерея "Зачистка Каїра"

За останніми даними, кількість загиблих в результаті зіткнення прихильників колишнього Президента Єгипту Мохаммеда Мурсі зі співробітниками сил безпеки і правоохоронних органів в Каїрі, а також 14 інших єгипетських провінціях, зросло до 525 осіб. У країні діє режим надзвичайного положення, що припускає дотримання комендантської години. На знак незгоди з придушенням протестів подав у відставку віце-президент Єгипту Мохаммед ель-Барадеї.

Дії силовиків отримали різко негативну оцінку світової громадськості і піддалися жорсткій критиці. Євросоюз, ймовірно, проведе екстрене засідання міністрів закордонних справ по ситуації в Єгипті наступного тижня. Одночасно верховний комісар ООН з прав людини Наванетхем Піллей зажадала провести розслідування дій правоохоронних органів Єгипту при розгоні прихильників екс-Президента Мохаммеда Мурсі, які призвели до сотень смертей.

Під час заворушеньзагинули два журналісти: відеооператор телеканалу Sky News і репортер видання Gulf News.

У зв'язку з ескалацією напруженості в Єгипті влади США ухвалили рішення скасувати спільні з Єгиптом військові навчання Bright Star, завданням яких є відробіток взаємодії між командуванням обох армій.

Сьогодні повідомлялося, що арешт зміщеного Президента Єгипту Мохаммеда Мурсі продовжений на 30 діб. Мурсі був арештований в кінці липня. Проти екс-глави держави були висунуті звинувачення в шпигунстві, держзраді, підбурюванні до вбивства демонстрантів.
За версією звинувачення, колишній Президент вступив в змову з екстремістами, щоб їх агенти організували штурм в'язниці "Ваді ель Натрун", в якій знаходилися практично всі лідери "Братів-мусульман".