ua en ru

Середня сума арбітражного позову, поданого Україні, становить 50 млн дол

Розмір середнього арбітражного позову, поданого Україні, становить близько 50 млн дол. Про це РБК-Україна сказав Ноах Рубенс, голова Світової практики з вирішення спорів.
Найбільшим позовом, за його словами, був розгляд проти російської компанії "Татнафта", де йшлося про позов до 1 млрд дол.
"Наскільки я чув, я сам не брав участь у цій справі, мова йшла про позов розміром в 1 млрд дол. Це, напевно, найбільший позов", - додав Рубенс.
За його словами, Україна лідирує серед країн СНД за кількістю арбітражних позовів державі.
"В СНД було більше позовів проти України, ніж проти будь-якої іншої країни, хоча не можна сказати, що Україна лідирує в цьому показнику у загальносвітовому масштабі, тому що проти Єгипту більше позовів, проти Аргентини - ще більше. Причина в тому, що Україною підписано більше 60 угод з іншими країнами, які гарантують певні права іноземних інвесторів. І коли вони (інвестори) вважають, що обмежують їх права - вони подають позов. Це не говорить про те, що позов хороший або поганий, обґрунтований або необґрунтований", - зазначив Рубенс.
За його словами, кількість позовів, що пред'являються державі, традиційно збільшується в моменти політичних і соціальних перетворень в країні. "Ми зараз побачимо, як в Єгипті, Лівії відбудеться збільшення кількості даних позовів просто тому, що там безлад, дезорганізація. У такій ситуації інвесторам дуже складно розуміти, що можна робити, а чого не можна", - сказав Рубенс.
Крім того, глава Всесвітньої практики вирішення спорів зазначив, що, на його думку, зараз спав пік на пред'явлення позовів до України, але "треба мати на увазі, що не всі позови, пропоновані Україні, публічні".