ua en ru

Spyker Cars зажадала від General Motors 3 млрд дол. компенсації за банкрутство Saab

Голландська компанія Spyker Cars подала позов проти американського автоконцерну General Motors (GM) з вимогою компенсації у розмірі 3 млрд дол. Позов був поданий від імені дочірньої компанії Spyker Cars - шведського автовиробника Saab Automobile, оголошеного банкротом в грудні 2011 р., передає Reuters.

Spyker Cars звинувачує GM в незаконних діях, направлених на уникнення конкуренції з Saab Automobile на авторинку Китаю і доведення шведської компанії до банкрутства. Згідно з позовом, банкрутство Saab Automobile було викликане, зокрема, тим, що GM перешкодив висновку між Saab Automobile, Spyker і китайською інвестиційною компанією Youngman операції, яка б дозволила Saab Automobile провести реструктуризацію і зберегти кредитоспроможність.

Нагадаємо, Saab AB була утворена в 1937 р., штаб-квартира компанії розташовується в Стокгольмі (Швеція), штат співробітників досягає 13,3 тис. осіб. Спочатку компанії належав автовиробник Saab Automobile, в 1990 р. куплений американським автоконцерном General Motors. У 2010 р. компанія була продана нідерландською Spyker Cars, пізніше перейменованою в Swedish Automobile N.V. (SWAN).

За підсумками 2010 р. фінансові показники Saab виявилися плачевними, а в квітні 2011 р. конвеєр автовиробника і зовсім зупинився через борги перед постачальниками комплектуючих. У травні 2011 р. Spyker знайшов китайського партнера з відновлення виробництва Saab, ним стала компанія Pang Da Automobile Trade Co. Про свою готовність інвестувати в Saab неодноразово заявляв російський бізнесмен Володимир Антонов, який, проте, був виключений з числа акціонерів Spyker під тиском General Motors.

У грудні 2011 р. SWAN подала до окружного суду Венерсборга (Швеція) клопотання про визнання банкрутом компаній Saab Automobile, Saab Automobile Tools і Saab Powertrain, оскільки знайти фінансування для реструктуризації Saab так і не вдалося.