ua en ru

Справедливе рішення суду у справі "Мрії" поліпшить інвестклімат України, - Ложкін

Справедливе рішення суду у справі "Мрії" поліпшить інвестклімат України, - Ложкін Власники єврооблігацій "Мрії" розраховують на професіоналізм української судової системи

Справедливе рішення суду у справі агрохолдингу "Мрія" може посилити інвестпривабливість України. Про це розповів "НВ Бізнес" глава Нацради з інвестицій Борис Ложкін.

"Можливість кредиторів стягувати заборгованість і застави - одна з головних основ розвитку фінансового ринку, залучення боргового капіталу для фінансування інвестиційних проектів в країні, - заявив Ложкін. - Наскільки ефективно кредитори можуть захищати свої права, в тому числі і в судах, залежить успіх не тільки кредитних операцій, але і корпоративних облігацій, які є популярною формою залучення фінансування. Справедливе рішення суду по цій справі дасть позитивний сигнал всім власникам корпоративних облігацій український компаній і посилить інвестпривабливість України в цілому".

Видання нагадує, 16 грудня Тернопільський господарський суд розгляне позов трастової компанії BNY Mellon Corporate Trustee Services Limited щодо визнання в Україні боргових зобов'язань 68 компаній, що входять до складу агрохолдингу "Мрія". Про це повідомляється в прес-релізі компанії.

Позов поданий до Тернопільської господарський суд, за місцем знаходження компаній-відповідачів з найбільш великими активами.

Згідно з повідомленням, позов стосується поручительств за простроченими борговими зобов'язаннями на суму 573 млн дол., які складаються з непогашеної суми кредиту і відсотків з серпня 2014 р., коли компанія оголосила дефолт за євробондами, не зумівши здійснити черговий платіж.

Наголошується, що це перший випадок, коли власники єврооблігацій звертаються до українського суду з позовом про стягнення заборгованості за єврооблігаціями з поручителів – дочірніх компаній холдингу-емітента облігацій.

Власники єврооблігацій "Мрії", серед яких великі міжнародні фонди, такі як DuPont і Argentem Creek Partners, розраховують на професіоналізм і компетентність української судової системи і впевнені, що ця справа стане своєрідним тестом для української правової системи на здатність забезпечити та захистити права інвесторів у разі невиконання поручителем своїх зобов'язань за поруками, пов'язаних з єврооблігаціями.

У компанії вважають позов обґрунтованим, але таким, що не впливає на процес реструктуризації 1,1 млрд дол. боргу, через який зараз проходить компанія.