ua en ru

Спікер парламенту Іраку: Сума зниклої американської допомоги в країні складає 18,7 млрд дол

Спікер парламенту Іраку Осама аль-Нуджафі заявив, що сума зниклих грошей, надісланих США на відновлення іракського господарства складає 18,7 млрд дол. - а не 6,6 млрд дол., як повідомлялося раніше. Політик зазначив, що його твердження засноване на даних американських і іракських аудиторів. Про це повідомляє телеканал Al Jazeera, передає РБК.

Нагадаємо, 13 червня світові ЗМІ повідомили, що після повалення режиму Саддама Хусейна в Іраку США направляли гроші на відновлення країни. Кошти, як правило, завозилися готівкою на літаках. Це були гроші, виручені від продажу іракської нафти. Усього новий іракський уряд мав отримати від Конгресу США 61 млрд дол. Однак газета Los Angeles Times на початку цього тижня писала, що 6,6 млрд дол. з цих коштів були вкрадені. Спікер же іракського парламенту заявляє, що сума невідомо куди зниклих коштів втричі більше - 18,7 млрд дол.

Телеканал Al Jazeera зазначає, що відповідальність за збереження коштів тоді лежала на американській тимчасовый військовій адміністрації. Відповідну угоду було підписано між Вашингтоном і Багдадом у 2004 р.