ua en ru

Спецслужби РФ планували "публічні слухання" щодо угорської автономії на Закарпатті

Спецслужби РФ планували "публічні слухання" щодо угорської автономії на Закарпатті Фото: Віктор Кононенко (УНІАН)

Спецслужби РФ планували в Ужгороді фейковий захід для розпалювання міжнаціональної ворожнечі

Спецслужби Російської Федерації планували проведення в Ужгороді "публічних слухань" щодо угорської автономії на Закарпатті. Про це на брифінгу повідомив заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

"Російські спецслужби планували організувати в Ужгороді фейковий захід для розпалювання міжнаціональної ворожнечі на Закарпатті. Ми отримали інформацію, що Росія замовила проведення підривної акції під виглядом публічних слухань на тему дотримання національно-культурних прав угорців Закарпаття у контексті статті 7 закону України про освіту. Під час заходу мали прозвучати заклики щодо автономії угорців Закарпаття через нібито утиски українською владою", - зазначив Кононенко.

Крім того, Кононенко прокоментував ситуацію з підпалом "Товариства угорської культури" на Закарпатті, зазначивши, що вказане товариство було обрано об'єктом ураження російськими спецслужбами ще в грудні 2017 року.

"Хочемо акцентувати увагу на тому, що інформація про те, що "Товариство угорської культури" Закарпаття обрано об'єктом ураження російськими спецслужбами ще в грудні 2017 року. Саме тоді представники спецслужб РФ почали шукати виконавців на території України, які могли би скоїти цей злочин. Саме тоді нами задокументовано спробу громадянина РФ Давида Пономарьова підібрати в Україні виконавців цього злочину", - зазначив Кононенко.

За словами Кононенка, Пономарьов відомий СБУ з 2015 року, коли він розпочав пошук виконавців з числа громадян України для скоєння терористичного акту у Миколаєві, тоді українськими правоохоронцями було затримано трьох його спільників, громадян України, які на сьогоднішній день притягнуті до кримінальної відповідальності.

Кононенко також додав, що на день Конституції України у 2015 році Пономарьов за завданням РФ готував гучну диверсію, втім СБУ вдалося попередити організацію підриву ракетного крейсеру "Україна".

"Зрив операції з підпалу будівлі "Товариства угорської культури" Закарпаття в Ужгороді з використанням українців змусив російські спецслужби застосувати резервний варіант скоєння провокації із залученням в якості виконавців іноземних громадян, членів одного з праворадикальних угруповань Євросоюзу, їх особи встановлено", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що правоохоронці встановили, що підпалити офіс "Товариства угорської культури Закарпаття" (ТУКЗ) в ніч на 4 лютого намагалися двоє громадян Польщі. Так, 4 лютого близько п'ятої ранку в Ужгороді у приміщенні ТУЗК невідомі розбили вікно, імовірно, "коктейлем Молотова", внаслідок чого відбулося задимлення.