ua en ru

Спецслужби РФ готували атаки на російських емігрантів у США, - CNN

Спецслужби РФ готували атаки на російських емігрантів у США, - CNN Фото: ілюстративне фото (колаж РБК-Україна)

Частина висланих із США російських дипломатів шпигувала за емігрантами

Серед висланих з США російських дипломатів були підозрювані в шпигунстві та підготовці атак на росіян та їх сім'ї, яких вважали перебіжчиками. Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на розвідувальні та правоохоронні органи США.

Повідомляється, що, принаймні, в одному випадку шпигуни з числа дипломатів РФ стежили за учасниками програми ЦРУ, за якою російським перебіжчикам з метою захисту видали нові документи.

Даний епізод, зокрема, викликав стурбованість тим, що російські спецслужби готувалися до нападу на співвітчизників у США, позначених Кремлем як зрадники чи вороги. У той же час ЦРУ, Білий дім та посольство Росії в США відмовилися від офіційних коментарів з цього приводу.

Також повідомляється, що побоювання американськоъ влади були посилені після отруєння в Британії колишнього подвійного шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки. Зазначимо, що Лондон і Вашингтон поклали відповідальність за використання хімічних речовин при отруєнні Скрипаля на російські спецслужби.

Нагадаємо, в березні влада США вирішила вислати 60 російських дипломатів та закрити консульство в Сіетлі. Дані заходи стали відповіддю на отруєння Скрипаля в Солсбері.