ua en ru

Спецслужби РФ активізували в Україні та Молдові проект "Бессарабія", - СБУ

Спецслужби РФ активізували в Україні та Молдові проект "Бессарабія", - СБУ Фото: покажчик "Молдова" (facebook.com-vira.remazhevska)

Спецслужби РФ намагатимуться розхитувати ситуацію в Одеській області та в Молдові

Спецслужби Російської Федерації (РФ) активізували на території України, зокрема Одеської області, та Молдови проект "Бессарабія", який був згорнутий у 2015 році. Про це повідомив голова Служби безпеки України (СБУ) Василь Грицак під час брифінгу в Одесі 3 квітня, передає кореспондент РБК-Україна.

"Останній часом ми отримуємо повідомлення про спроби російських спецслужб повернутися до питання "Бессарабія". У 2015 році після двох наших зачисток проект "Бессарабія" був провалений. Потім, наскільки нам відомо, були розбірки між двома кланами, які курували це питання. І зараз вони повернулися до цього (плану, - ред.)", - сказав Грицак.

За його словами, в СБУ є дані, що спецслужби РФ намагатимуться розхитувати ситуацію в Одеській області та в Молдові в контексті колишнього історичного регіону Бессарабія.

"Це також стосується Придністров'я, оскільки в Придністров'ї стоїть контингент російських військ. Всього там близько тисячі російських військових", - зазначив Грицак.

Голова СБУ також повідомив, що у самопроголошеній Республіці Придністров'я поблизу Тирасполя відновлено злітно-посадкову смугу на аеродромі неподалік Рибниці, яка здатна приймати усі типи літаків.

"Для нас це теж натяк", - резюмував Грицак.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп заявив, що Молдова вимагає прибрати російські війська зі своєї території. "Перебування російських військ на території Придністровського регіону свідчить про те, що Російська Федерація залишається єдиною країною, яка порушує конституційний нейтралітет Молдови", - сказав прем'єр.