ua en ru

Спецслужби Німеччини посилили спостереження за радикальними ісламістами після ліквідації У.бен Ладена

Після ліквідації Усами бен Ладена бойовики "Аль-Кайєди" можуть спробувати довести, що організація зберігає дієздатність, вважає глава німецького Федерального відомства по кримінальних справах. Німецькі спецслужби не виключають, що на ліквідацію У.бен Ладена ісламські екстремісти можуть відреагувати терактами і нападами. "Угруповання" Аль-Кайєда "спробує довести, що воно зберігає дієздатність", - заявив 8 травня глава Федерального відомства по кримінальних справах (ВКА) Йорг Цирку. За його словами, не виключено, що бойовики можуть здійснити плани, які були підготовлені раніше і потім відкладені. "Ми підвищили пильність. Посилені заходи безпеки, ведеться інтенсивне спостереження за особами, які потенційно представляють небезпеку", - сказав Й.Цирке, передає Deutche Welle.
Він зазначив, що великі теракти, швидше за все, можуть бути здійснені в Пакистані. Однак не слід забувати, що Німеччина з певного часу входить до числа країн, в яких зберігається небезпека тероризму. За даними ВКА, в Німеччині росте число осіб, які пройшли навчання в таборах для підготовки терористів у регіонах поблизу афгано-пакистанського кордону. "Ми маємо інформацію про приблизно 250 осіб, які з початку 90-х пройшли таку підготовку або планують її пройти", - сказав Й.Цирке. Про 70 з них є конкретна інформація, що підтверджує, що вони навчалися в таборах з підготовки терористів. Ще 130 осіб вважаються "особами, від яких очікується небезпека". У цю категорію включаються особи, які, за наявною інформацією, готові зробити політично мотивовані злочини.
Агентство Reuters виділяє слова глави ВКА про те, що ліквідація У.бен Ладена стала "істотним ударом по "Аль-Кайєди". Жоден з його заступників не зможе грати таку ж роль і стати помітною фігурою "глобального джихаду". Спонсори "Аль- Кайєди" були зафіксовані на особистість У.бен Ладена, бойовики приносили йому особисту присягу. Це означає, що в короткостроковій і середньостроковій перспективі терористичне угрупування буде ослаблене, вважає Й.Цирке. Він зазначив, що головну небезпеку зараз представляють ісламісти-фанатики. Процес їх радикалізації проходить дуже стрімко, плани терактів і нападів вони готують так швидко, що в спецслужб нерідко виявляється недостатньо часу для втручання, пояснив глава ВКА.