ua en ru

Спекулятивні фонди, трейдери і крупні банки продовжують заробляти на Греції.

Спекулятивні фонди, трейдери і крупні банки продовжують заробляти на Греції. До такого висновку прийшли експерти французького журналу L'expansion.com., що опитали провідних світових аналітиків, пише РБК daily.

Згідно огляду L'expansion.com., Goldman Sachs, JP Morgan, Deutsche Bank і багато інших з кінця квітня і до ухвалення рішення про допомогу Греції минулого тижня скуповували грецькі боргові зобов'язання, а потім вигідно перепродували їх. Приблизно таким же чином збагатилися і спекулятивні фонди. Наприклад, крупний американський хедж-фонд Paulson & Co купував і перепродував кредитно-дефолтні свопи, що діяли як страховка проти дефолта по держборгу Греції.

Від грецьких проблем і пов'язаного з ними падіння курсу євро опинилися у виграші і ті, хто вкладався в долар і золото. Американська валюта змогла повернути собі статус «тихої гавані», а ціна на золото виросла до 1248 дол. за унцію. Інвестори побоюються, що гігантський антикризовий механізм ЄС може привести до знецінення європейської валюти. Американські казначейські облігації також повернули собі минулу привабливість.

Серед програвших аналітики упевнено назвали ЄЦБ. За словами старшого економіста Unicredit Group Мазко Аннунциата, зміна стратегії ЄЦБ і рішення про викуп держоблігацій і корпоративних позик проблемних країн Європи свідчить «про втрату авторитету і незалежності» банку. Втім, безумовно, найбільших втрат зазнали європейці, перш за все греки, іспанці і португальці, яким тепер доведеться змиритися з підвищенням податків і зниженням зарплат.