ua en ru

Створено перше в світі серце на чіпі

Створено перше в світі серце на чіпі Фото: серце на чіпі з інтегрованими датчиками

Органи на чіпі можуть замінити експерименти на тваринах і людях

Гарвардські вчені надрукували на 3D-принтері перше серце на чіпі з інтегрованими датчиками. Дослідження опубліковано в журналі Nature Materials.

Члени команди розповіли, що їм вдалося автоматизувати виробничий процес і домогтися підвищеної складності зразків. Це відкриє нові можливості у вивченні тканинної інженерії, токсикології, впливу лікарських препаратів, а також процесу розвитку стовбурових клітин.

Як розповів керівник проекту, професор Йохан Ульрік Лінд, новий підхід дозволяє легко змінювати і підганяти конструкцію системи за рахунок інтеграції датчиків і істотно спрощує збір даних. За його словами, биопечать робить можливим відстеження роботи живих тканин під впливом чужорідних тіл, вірусів і токсинів. Крім того, тепер зникне необхідність проводити експерименти на людях і тварин.

"Часто дослідникам доводиться працювати наосліп, коли справа доходить до поступових змін у період розвитку і дозрівання серцевих тканин. Причина полягає у відсутності простих, неінвазивних методів оцінки функціональності живих тканин. Інтегровані сенсори забезпечують безперервний потік даних під час дозрівання і дозволяють покращувати стиснення, а також спостерігати за ефектами хронічного впливу токсинів", - розповів Йохан Ульрік Лінд.

Нагадаємо, раніше вчені заявили про зв'язок між дієтичною газованою водою і діабетом.