ua en ru

Створення ЗВТ з ЄС не призведе до зменшення обсягів двосторонньої торгівлі між Україною та РФ, - МЗС

Створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським союзом не призведе до зменшення обсягів двосторонньої торгівлі між Україною і Росією. Про це на брифінгу заявив директор Департаменту інформаційної політики Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-Україна.

"Реальні факти та розрахунки говорять про те, що лібералізація торгівлі між Україною та ЄС буде мати позитивні наслідки для торговельних зв'язків та інвестиційного співробітництва між Україною та РФ. Ми виходимо з того, що саме ЄС є ключовим торговим партнером Росії, обсяг торгівлі з якої становить 50% її товарообігу... Створення ЗВТ з ЄС не призведе до суттєвого зменшення обсягів торгівлі України і Росії. За підсумками першого півріччя Україна посіла 5-е місце в товарообігу Росії і її частка складає лише 4,4% у загальному товарообігу РФ", - сказав Перебийніс.

Він також підкреслив, що оскільки "ризики збільшення конкуренції" для російських компаній на ринках України і ЄС насправді безпідставні: "На внутрішньому ринку України зростання конкуренції може в деякій мірі торкнутися тільки 230 категорій товарів з більш ніж 4,7 тис. товарів, імпортованих Україною. Це становить близько 5% всього обсягу російського експорту в Україну. По-друге, конкуренція на ринках ЄС між російськими і українськими товарами може зрости виключно в галузі чорної металургії, оскільки на наших напрямках структура експорту обох країн суттєво відрізняється".

За словами Перебийніс, СА передбачає перехідний період для лібералізації митних тарифів: "Наприклад, 52% тарифних ліній продукції сільського господарства передбачають перехідний період від одного до семи років. СА також передбачає асиметричну лібералізацію торгівлі... Україна скасує імпортні мита на 82,6%, а ЄС на 91,8% промислових товарів. Угода передбачає для України можливість компенсаційних заходів у вигляді тимчасового підвищення тарифів у разі критичного зростання імпорту".

Він зазначив, що угода не передбачає зловживання реэкспортов в торгівлі з країнами МС: "В межах норм СОТ передбачено використання сертифікатів походження товарів та використання спеціальних обмежувальних заходів, якщо будуть виявлені порушення у цій сфері... Тому підписання угоди про асоціацію з Україною не спрямоване на погіршення відносин з Російською Федерацією та державами Митного союзу, а дасть можливість рівноправного і взаємовигідного співробітництва".