ua en ru

Рада міністрів Енергетичного співтовариства затвердила "Третій енергопакет" для внутрішнього енергоринку

Рада міністрів Енергетичного співтовариства на своєму засіданні в Кишиневі затвердила 6 жовтня правила Європейського союзу для внутрішнього ринку природного газу та електричної енергії, відомі як "Третій енергетичний пакет". Як повідомили в уряді Молдавії, сторони домовилися впровадити ці правила не пізніше січня 2015 р.

Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що Енергетичне співтовариство є зразком регіонального співробітництва в галузі енергетики. За його словами, ухвалення "Третього енергопакету" являє собою значний крок для Енергетичного співтовариства і вказує, що договірні сторони готові долати існуючі перешкоди і йти вперед разом з партнерами ЄС до створення загальноєвропейського енергетичного ринку.

У свою чергу, віце-прем'єр, міністр економіки Молдавії Валерій Лазер, який є діючим головою Енергетичного співтовариства, зазначив, що сьогодні був закладений фундамент спільного енергетичного ринку, що в один прекрасний день вишикується від Дубліна до Кишинева і з Тирани в Хельсінкі. За його словами, наслідки затвердження "Третього енергопакету" будуть мати довгостроковий ефект.

Заступник генерального директора департаменту з питань енергетики Єврокомісії Фабріціо Барбасо зазначив, що буде переглянуте не тільки законодавство, зазнає змін вся структура ринку. Прийняте сьогодні рішення він назвав першим кроком, підкресливши, що належить приступити до роботи по його впровадженню на практиці.

Рішення Ради міністрів включає строки для впровадження положень про поділ або сертифікації системних передавальних операторів в третіх країнах і уточнює роль інститутів Енергетичного співтовариства в практичній реалізації прийнятих правил. Крім того, Рада міністрів підкреслила необхідність якнайшвидшого початку зближення кодів мережі регіону з кодами ЄС.

"Третій енергопакет" був затверджений 3 вересня 2009 р., а його застосування в країнах - членах Європейського союзу почалося 3 березня 2011 р. "Третій енергетичний пакет" - законодавча ініціатива Європейської комісії, що містить пропозиції щодо подолання труднощів, що виникли на європейському енергетичному ринку в процесі його лібералізації. Основні положення пакету передбачають переважно-правове роз'єднання вертикально інтегрованих енергетичних компаній і обмеження інвестицій з третіх країн. Мета документа - завершити побудову єдиного електроенергетичного і газового ринку ЄС. Пакет названий третім, тому що на даний момент законодавче оформлення процесу інтеграції в енергетичному секторі Євросоюзу пройшло два етапи.