ua en ru

У Раді Європи заявили про значні ризики відмивання коштів в Україні

У Раді Європи заявили про значні ризики відмивання коштів в Україні Фото: Рада Європи (flickr.com eeas)

Ризики відмивання коштів в Україні  існують через корупцію

В Україні на сьогодні існують значні ризики відмивання коштів. Про це йдеться у присвяченому Україні звіті членів Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів (MONEYVAL), повідомляє DW.

Як повідомляється, ризики відмивання коштів в Україні існують через корупцію та незаконну економічну діяльність, зокрема фіктивне підприємництво, ухилення від сплати податків та шахрайство.

"Значна частка тіньової економіки, підживлена масовим використанням готівки, робить країну особливо вразливою", - зазначають експерти.

За повідомленням експертів, головними механізмами відмивання коштів в Україні залишаються конвертаційні центри, "які використовуються для конвертування коштів у готівку і виведення її поза межі країни". Разом з тим, зазначається, що відмивання коштів у країні все ще розглядається як "другорядний" злочин.

"Щоразу, коли виноситься вирок за відмивання грошей, він майже завжди м'якіший, ніж за предикатне (злочин, внаслідок якого виникли доходи, які стають предметом відмивання коштів, - ред.) правопорушення", - зазначають експерти, наголошуючи на необхідності ввести більш жорстке покарання за відмивання грошей. Так, експерти рекомендують увести до Кримінального кодексу положення про те, що "особа може бути засуджена за відмивання коштів навіть у разі відсутності засудження за предикатне правопорушення".

Також експерти вважають необхідним проведення більшого числа розслідувань і ухвалення вироків у справах, які стосуються корупції на високому рівні та розкрадання держмайна та активів. Крім того, експерти додають, що наразі в Україні існують технічні недоліки у питанні боротьби з фінансуванням тероризму.

Разом з тим, експерти відзначили позитивний результат роботи України у протидії та боротьбі з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму.

"Проте необхідно увести нові правові норми, які дадуть змогу виносити більш суворі вироки за ці злочини", - зазначають експерти.

Наразі Україна має вивчити рекомендації експертів і на першій сесії комісії у 2019 році повідомити про їх втілення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Раді Європи заявили про зростання ксенофобії в Україні.