ua en ru

У Раді Європи заявили про зростання ксенофобії в Україні

У Раді Європи заявили про зростання ксенофобії в Україні Фото: Рада Європи (flickr.com eeas)

В Україні спостерігалося зростання насильства проти переселенців, представників ЛГБТ-спільноти та ромів

Війна на Донбасі і анексія Криму призвели до різкого зростання ненависті в суспільстві і в цілому справили "негативний ефект на уразливі групи населення". Про це йдеться у звіті Європейської комісії проти расизму та нетерпимості (ЄКРН) при Раді Європи (РЄ), оприлюдненій сьогодні в Страсбурзі, передає DW.

Так, в 2014 і 2015 роках в Україні спостерігалося загострення насильства проти представників ЛГБТ-спільноти. Крім того, мішенню расової дискримінації в Україні, згідно зі звітом, є цигани. Зокрема, циганських дітей частіше виключають зі шкіл, їх більше труять і залякують однокласники. Крім того, для багатьох ромів є великою проблемою отримати документи, що посвідчують особу.

У Раді Європи звертають увагу, що українська стратегія захисту та інтеграції етнічної меншини ромів до 2020 року, яка була прийнята в 2013 році, до цих пір не була профінансована, а більшість її положень не імплементовані.

Також автори звіту констатують, що на тлі "антиросійської риторики", викликаної незаконної анексією Криму Росією і збройним конфліктом на Донбасі, посилилася "релігійна ворожнеча і напруга між різними церквами, залежно від їх лояльності до Києва чи Москви". Таким чином, на сході України в категорії уразливих до дискримінації груп населення додалися і внутрішньо переміщені особи (ВПЛ).

Українська влада, вважають представники Ради Європи, повинна ретельніше ставитися також і до проблем шукачів притулку.

"Біженці в Україні стикаються зі значними викликами в повсякденному житті: вони не отримують соціальних виплат, не мають доступу до соціального житла і курсів української мови", - зазначається у звіті.

Крім цього, доповідачі Ради Європи розкритикували недосконалість українського законодавства щодо дискримінації.

Нагадаємо, у Черкасах діти принижують темношкірого хлопчика.