ua en ru

У Раді безпеки ООН пройдуть слухання про стан прав людини

У Раді безпеки ООН пройдуть слухання про стан прав людини Фото: Радбез ООН

На порядку денному - підтримання миру і безпеки з акцентом на права людини

Рада безпеки Організації об'єднаних націй (ООН) проведе слухання по підтриманню міжнародного миру і безпеки з акцентом на права людини і запобігання збройних конфліктів. Про це повідомляє "Голос Америки".

Головувати в тематичному обговоренні буде посол США при ООН Ніккі Хейлі. Вона розповіла ще до початку головування Штатів в Радбезі про плани провести засідання "без вказування пальцем на кого-небудь", присвячений основним проблемам, пов'язаними з правами осіб, які призводять до конфліктів.

В якості прикладів посол США використовувала студентські протести проти сирійського президента Башара Асада, в результаті якого почався конфлікт шестирічний. Ще одним прикладом було самоспалення туніського торговця фруктами, якого переслідували правоохоронці і який не міг працювати, що викликало загальнонаціональні демонстрації та масові порушення прав людини в КНДР.

В.о. постыйного голови РФ при ООН Петро Іллічов не погодився з передумовою пропонованої дискусії. На його думку, загальне твердження про те, що порушення прав людини загрожують міжнародному миру і безпеці - невірно. Він також додав, що питаннями прав людини вже займаються інші органи ООН, включаючи Генасамблеї та Рада з прав людини.

Питання про стан прав людини не включали в програму роботи Радбезу майже місяць, оскільки потрібна згода всіх 15 членів Радбезу ООН, що США не могли отримати. За словами дипломатів, за нову порядку денного не проголосували Росія, Китай, Єгипет, Болівія, Ефіопія, Казахстан і, ймовірно, Сенегал.

Тому, що США пішли на компроміс. Слухання проведуть за старим пунктом порядку денного: "Підтримання міжнародного миру та безпеки" з акцентом на "права людини і запобігання збройних конфліктів". Тобто, процедурне голосування не буде потрібно, і всі 15 членів Радбезу готові брати участь у дебатах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Туреччині Рада національної безпеки рекомендував місцевим кабінету міністрів продовжити в країні надзвичайного стану.