ua en ru

Рада з прав людини ООН засудила владу Сирії за застосування сили проти учасників акцій протесту

Рада з прав людини ООН засудила застосування необгрунтованої, на думку членів цього органу, сили сирійськими властями проти учасників акцій протесту в цій країні. Рада з прав людини також має намір провести розслідування обставин загибелі людей під час антиурядових демонстрацій в Сирії, а також обставин скоєння інших злочинів під час цих подій. Для цього в Сирію буде терміново відправлена ​​місія Ради ООН з прав людини, передає РБК з посиланням на радіостанцію Europe1.
Така резолюція екстреного засідання Ради з прав людини ООН, проведеного в Женеві. Воно було ініційовано США. "За" цю резолюцію проголосували 26 членів цього органу, дев'ять висловилися "проти", сім - "утрималися".
У березні 2011 р. в Сирії почалися масові акції протесту, викликані аналогічними заворушеннями в інших арабських країнах - Єгипті, Тунісі, Ємені, Лівії і т.д. Учасники протестів у Сирії вимагають проведення політичних реформ і відставки президента країни Башара Асада. З початку заворушень були убиті безліч учасників мітингів і демонстрацій.
Сирійська влада намагається зняти напругу в суспільстві. Так, 20 квітня Б.Асад заявив про скасування в країні надзвичайного стану, яке діяло 48 років. Сирійське керівництво заявляє, що серед убитих під час акцій протесту чималу частку складають поліцейські і військовослужбовці урядових військ, які забезпечували порядок під час демонстрацій і мітингів.