ua en ru

Рада НБУ опублікувала повний список рекомендацій для стабілізації гривні

Рада НБУ опублікувала повний список рекомендацій для стабілізації гривні Фото: список рекомендацій Ради НБУ опублікований

Список включає комплекс заходів, які повинні прийняти уряд і Нацбанк

Рада Національного банку України опублікувала повний перелік своїх рекомендацій, затверджений 17 січня рішенням № 1-рд, про вжиття заходів щодо поліпшення ситуації на валютному ринку України. Список опублікований на сторінці ради на сайті регулятора.

Зокрема, правлінню НБУ рекомендується продовжувати моніторити ситуацію на валютному ринку і ризики стабільності гривні, зокрема щодо досягнення інфляційних цілей НБУ та фінансової стабільності.

Крім того, Нацбанк повинен проаналізувати вплив сезонних факторів на попит та пропозицію іноземної валюти та розробити методику згладжування надмірних коливань на валютному ринку, пов'язаних з цими факторами.

Перелік також містить і спільні рекомендації НБУ та Кабінету міністрів.

Так, обидва відомства закликають прогнозувати обсяги державних надходжень і видатків з єдиного казначейського рахунку (ЄКР) та активно керувати залишками на цьому рахунку.

Не обійшла рада і проблему відшкодування податку на додану вартість. Уряд має вжити заходів щодо рівномірного відшкодування ПДВ як протягом року, так і протягом кожного місяця.

Нагадаємо, раніше глава ради Богдан Данилишин заявив, що в раді не бачать фундаментальних передумов для надмірного коливання обмінного курсу.