ua en ru

Рада ЄС на рівні міністрів фінансів схвалила виділення Греції 130 млрд євро фіндопомоги

Рада Євросоюзу (ЄС) на рівні міністрів фінансів та економіки (ECOFIN) сьогодні схвалила виділення Греції 130 млрд євро фінансової допомоги. Дане рішення дозволить Єврокомісії підписати від імені країн - членів ЄС меморандум про взаєморозуміння з Грецією, який визначає умови програми фінансування. Про це йдеться в офіційній заяві ECOFIN за підсумками зустрічі в Брюсселі.

Як наголошується в комюніке, перший транш допомоги повинен бути вивільнений до 20 березня 2012 р. - "строку наступних платежів Греції за борговими зобов'язаннями". Мова йде про внесок єврозони в програму обміну грецьких держоблігацій, який остаточно завершиться наприкінці березня. Єврозона виділить близько 35,5 млрд євро на фінансування обміну, у тому числі 30 млрд євро у вигляді дворічних облігацій Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Інвестори отримають папери EFSF разом з новими облігаціями Греції в обмін на скорочення 53,5% основного боргу країни за старими зобов'язаннями.

Крім того, 5,5 млрд євро з першого траншу фінансової допомоги підуть на виплату накопичених відсотків за старими облігацій Греції. Частина цих облігацій (9,77 млрд євро), що належать приватному сектору, повинна була погашатися 20 березня 2012 р., проте Греція успішно обміняла папери і звільнила себе від виплат. Проте за ними ще потрібно виплатити накопичений процент.

12 березня ц.р. Греція оголосила про завершення обміну державних облігацій загальним номіналом 177,25 млрд євро, випущених у рамках грецького права, що належали приватному сектору. В результаті обміну Греція повністю звільнила себе від зобов'язань за цими облігаціями на 177 млрд євро. Також до обміну були пред'явлені облігації на 20 млрд євро з числа паперів, випущених у рамках іноземного права (всього 29 млрд євро). Таким чином, Греція реструктурує раніше випущені облігації загальним номіналом не менш 197 млрд євро (близько 96% від всіх паперів на руках у приватного сектора).

Згідно з умовами т.з. "програми участі приватного сектора в полегшенні боргового навантаження" Греції (private sector involvement, PSI), замість колишніх держоблігацій інвестори отримують нові папери з номінальною вартістю на 53,5% менше оригінальної. Таким чином, приватні інвестори пробачать Греції більше 100 млрд євро боргу за старими облігаціями.

За рахунок реструктуризації боргу і нових кредитів Євросоюз і Міжнародний валютний фонд сподіваються зменшити боргове навантаження Греції до 120,5% від ВВП країни зі 165% за підсумками 2011 р.