ua en ru

Рада директорів ЄБРР пропонує 350 млн євро на будівництво укриття над ЧАЕС

Рада директорів ЄБРР пропонує 350 млн євро на будівництво укриття над ЧАЕС
Рада директорів Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) на засіданні в середу, 29 жовтня 2014 р., виступив з пропозицією внести 350 млн євро на будівництво "Нового безпечного конфайнмента" над Чорнобильською атомною електростанцією (ЧАЕС).

Рада директорів Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) на засіданні в середу, 29 жовтня 2014 р., виступив з пропозицією внести 350 млн євро на будівництво "Нового безпечного конфайнмента" над Чорнобильською атомною електростанцією (ЧАЕС). Про це повідомляє прес-служба банку.

"Звертаючись з такою пропозицією до керуючих, ЄБРР демонструє бажання довести цей унікальний проект до успішного завершення. Нас обнадіює те, що міжнародне співтовариство висловило свою готовність підтримати нас у цьому питанні, а зі свого боку ЄБРР буде продовжувати свою діяльність в якості адміністратора Чорнобильського фонду "Укриття", - прокоментував рішення Президент ЄБРР Сума Чакрабарті.

Повідомляється, що відповідну пропозицію буде передано на узгодження акціонерам банку, після чого Рада керуючих ЄБРР прийме рішення щодо виділення банком додаткових коштів на завершення будівництва укриття над ЧАЕС. Прийняття відповідного рішення очікується протягом найближчих 30 днів.

"Бюджетний дефіцит чорнобильського проекту становить 615 млн євро. Для покриття цього дефіциту пропонується внесення додаткового вкладу з боку ЄБРР у розмірі 350 млн євро, в очікуванні 165 млн євро з боку "Великої сімки"/Європейської комісії, а також залучення грантового фінансування в розмірі близько 100 млн євро від інших країн-донорів", - йдеться в повідомленні.

Як відзначають в ЄБРР, країни G7 ведуть активну роботу з мобілізації додаткових коштів і планують проведення конференції по збору коштів навесні 2015 р.

"У разі якщо країни-донори, що не входять в G7, не зможуть зібрати необхідні кошти, ЄБРР надасть решту фінансування з власних фондів", - додають в прес-службі.

Як нагадують в ЄБРР, завершення робіт з будівництва конфайнменту заплановано на кінець 2017 р., а загальна підсумкова вартість Плану здійснення заходів на об'єкті "Укриття", основним елементом якого є будівництво "Нового безпечного конфайнменту", в даний час оцінюється на рівні 2,15 млрд євро. З цієї суми, вартість будівництва "Нового безпечного конфайнмента" складе близько 1,5 млрд євро.

На сьогоднішній день Чорнобильський фонд "Укриття", яким керує ЄБРР, отримав більше 1,2 млрд євро від 43 донорів. До сьогоднішнього рішення про виділення додаткових коштів ЄБРР вже надав 325 млрд євро зі своїх власних ресурсів на підтримку робіт в Чорнобилі.

Рада керуючих ЄБРР - це вищий орган керівництва банку, який представляє його 66 акціонерів. За прийняття рішення про виділення додаткового фінансування для "Нового безпечного конфайнмента" в Чорнобилі повинні проголосувати власники двох третин акцій банку і дві третини його керівників.

Нагадаємо, раніше Україна підтвердила нестачу 620 млн євро на будівництво нового саркофагу на ЧАЕС.