ua en ru

На нараді послів у Києві обговорять питання реабілітації військових, - посол

На нараді послів у Києві обговорять питання реабілітації військових, - посол Фото: Валерый Чалий (president.gov.ua)

Наразі в США не проходить реабілітацію жоден ветеран АТО

Через кілька днів у Києві відбудеться засідання спеціальної наради послів; одним з питань, які будуть обговорюватись, стане медична реабілітація українських військовослужбовців у інших країнах. Про це повідомив надзвичайний та повноважний посол України в США Валерій Чалий під час Міжнародного волонтерського та ветеранського форуму, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я зараз поїду в Кабмін, підніму ті ж самі питання. Через кілька днів у нас буде засідання спеціальної наради послів. Там у нас є окрема сесія, яка по цим питанням також. Я запропоную міністру закордонних справ Павлу Клімкіну вислухати представника форуму за результатами. Там також виступить (представник форуму ветеранів, - ред.) перед послами, які в принципі мають знати про деталі, які важливі", - повідомив Чалий.

Чалий також зауважив, що питання відправлення українських військовослужбовців до проходження медичної реабілітації в Сполучених Штатах має бути вирішено до жовтня. Адже на сьогоднішній день, в США не проходить реабілітацію жоден ветеран АТО.

"Щойно я розмовляв з міністром оборони Степаном Полтораком та начальником генерального штабу Муженком. Поставив їм кілька запитань, інформую і вас. Є можливості приймати (в США, - ред.) далі на реабілітацію важких поранених. Але ці можливості наразі не використовуються. Сьогодні в тому госпіталі немає наших ні одного, а місць є - 15. Жодного. Якщо ми не використаємо ці можливості цього року, ці кошти нам закриють. Якщо рішення не буде до жовтня, то ми втратимо цю програму на наступний рік. А ми дуже довго працювали спільно, щоб в конгресі пробити це питання", - додав посол.

Чалий також наголосив, що наразі не бачить розуміння у важливості програми реабілітації бійців з боку Міністерства охорони здоров’я.

"Я буду трохи відвертим, але я не відчуваю розуміння необхідності продовження програми реабілітації в Америці з боку МОЗ. Ми з пані Уляною Супрун багато разів говорили про це. Вона абсолютно доречно говорить про те, що треба створювати в Україні всі можливості. Я це підтримую. Але для нас це не тільки програма реабілітації, а програма, яка об’єднує два народи", - додав він.

Нагадаємо, 22 серпня президент України Петро Порошенко повідомив, що Міністерство у справах ветеранів України має бути сформовано з учасників бойових дій.