ua en ru

Радбез ООН продовжив до 30 квітня 2012 р. термін дії торгового ембарго на зброю й алмази в Кот-д'Івуар

Рада Безпеки ООН 28 квітня одноголосно прийняла резолюцію, що передбачає продовження терміну дії торгового ембарго на зброю й алмази, а також заходи щодо заморожування майна колишнього Президента цієї країни Лорана Гбагбо і його близьких і обмеження їхніх туристичних поїздок до 30 квітня 2012 р. Про це повідомляє "Сіньхуа".

У резолюції йдеться, що РБ ООН до 30 квітня 2012 р. виправить, скасує або збереже всі ці заходи або частину з них відповідно до розвитку мирного процесу в країні, розслідування порушень прав людини і процесу парламентських виборів в Кот-д'Івуарі.

Постійний представник Кот-д'Івуара при ООН Юсуф Бабма у своєму виступі після голосування в РБ ООН висловив схвалення цієї резолюції і назвав ці заходи необхідними для стабілізації ситуації в країні.

Нагадаємо, що в Кот-д'Івуарі з грудня минулого року тривало протистояння між переможцем президентських виборів Алассана Уаттара і Л.Гбагбо, який відмовився залишати президентський пост.

У лютому-березні політичний конфлікт перейшов у збройний. Прихильники А.Уаттара почали наступ на найбільші міста країни. У вирішальній сутичці з військами Л.Гбагбо в Абіджані військову допомогу прихильникам нового Президента надали миротворці ООН і розквартирований в країні французький контингент.

11 квітня Л.Гбагбо заявив про свою капітуляцію. У ході нетривалого збройного конфлікту з'являлися повідомлення про проведення етнічних чисток і здійсненні гуманітарних злочинів силами протиборчих сторін.