ua en ru

Радбез ООН не виключає запровадження санкцій проти військової хунти у Гвінеї-Бісау

Рада Безпеки ООН може ввести санкції проти військової хунти у Гвінеї-Бісау. "Рада Безпеки не визнає створення неконституційної перехідної національної ради під керівництвом військових і лояльних до них осіб. У тому випадку, якщо ситуація не зміниться, Рада готова почати обговорювати подальші заходи впливу, включаючи санкції проти осіб, які вчинили військовий переворот, і їх прихильників", - йдеться в заяві СБ ООН.

Військова хунта планувала поступову передачу влади цивільним особам протягом двох років. Однак Мануель Нхамаджо, якого хунта хотіла зробити главою Перехідної національної ради, вранці 21 квітня відмовився його очолити, заявивши, що долю країни повинен вирішувати парламент.

Нхамаджо зайняв третє місце на першому турі президентських виборів в березені 2012 р.

Переворот у Гвінеї-Бісау стався в ніч на 12 квітня ц.р. за кілька тижнів до другого туру президентських виборів. Побоювання у зв'язку з можливим державним переворотом з'явилися в січні 2012 р. після раптової смерті Президента країни Малама Санья.

Гвінея-Бісау отримала незалежність від Португалії в 1974 р. З тих пір в країні кілька разів відбувалися державні перевороти, а останнім часом зросла активність наркомафії.