ua en ru

Рада безпеки ООН має намір провести голосування щодо резолюції по Сирії

Рада безпеки ООН планує сьогодні провести голосування щодо резолюції по Сирії, при цьому невідомо, чи скористається Росія як постійний член Ради безпеки правом вето, передає Reuters.

На думку дипломатів, які побажали зберегти анонімність, невідомо, чи змінить Росія свою позицію неприйняття резолюції по Сирії, що включає санкції і каральні заходи. "Ми сподіваємося, що шість місяців жорстокого насильницького придушення протестів мирних демонстрантів буде достатнім аргументом для того, щоб російська сторона не блокувала ініціативу, а зайняла більш активну позицію", - заявив один з них.

Нагадаємо, минулого тижня країни Європи внесли зміни в проект резолюції Радбезу ООН по Сирії, наблизивши його до вимог РФ. Тим не менш, у новому варіанті резолюції все одно містяться погрози про введення "додаткових заходів" проти сирійського уряду і Президента Башара Асада зокрема.

З середини березня 2011 р. в Сирії тривають масові акції протесту. Учасники заворушень вимагають відставки Президента Асада і проведення політичних реформ. Сирійська влада жорстко подавляє несанкціоновані акції протесту, у тому числі застосовуючи армійські підрозділи. США і Євросоюз запровадили низку санкцій відносно сирійського керівництва, а Рада Безпеки ООН засудила відкрите порушення прав людини і застосування зброї проти мирних жителів. Зараз в РБ ООН ведуться дискусії про прийняття резолюції по Сирії у зв'язку з тривалим протистоянням між опозицією і діючою владою.

22 вересня 2011 р. ЄС схвалив план розширення санкцій відносно Сирії, які також передбачають заморожування рахунків ряду сирійських чиновників і заборону на відвідування ними країн Євросоюзу. Росія неодноразово висловлювалася проти одностороннього введення санкцій, вказуючи на їх неефективність та протиріччя з принципами колективного вирішення міжнародних питань (насамперед у рамках ООН).