ua en ru

Радбез ООН досяг домовленості по тексту резолюції щодо Сирії

Рада Безпеки ООН узгодила текст резолюції, що передбачає збільшення кількості спостерігачів Сирії, передає BBC.

Як наголошується, кількість спостерігачів в Сирії буде збільшено до 300 осіб. В даний час на території Сирії перебуває група з 30 міжнародних спостерігачів.

Текст резолюції підготовлений на підставі двох проектів резолюцій, внесених Росією і Євросоюзом. Остаточно голосування з даного питання буде проведено 21 квітня в 18:00 за київським часом.

Варто зазначити, що на минулому тижні Рада Безпеки ООН вже ухвалила одну резолюцію по відправку спостерігачів на територію, охоплену громадянською війною арабської республіки, згідно з якою перша група спостерігачів від ООН під керівництвом представника збройних сил Марокко прибула до Сирії увечері 15 квітня. Авторами першого тексту резолюції виступили Франція, Британія і США.

Протистояння влади й опозиції продовжується в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки президента Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів". За останніми оцінками ООН, за час конфлікту в Сирії загинули вже більше 9 тис. цивільних осіб.