ua en ru

Рада Безпеки ООН 4 лютого проведе голосування за проектом резолюції по Сирії

Рада Безпеки ООН проведе сьогодні, 4 лютого 2012 р., проведе голосування за проектом резолюції по Сирії. Засідання Радбезу почнеться в 16:00 за київським часом, йдеться в повідомленні прес-служби ООН.

У проекті резолюції враховано ряд ключових стурбованостей Росії, Китаю та деяких інших членів Ради Безпеки ООН, які відмовилися підтримати вимогу Ліги арабських держав (ЛАД) про передачу Башаром Асадом президентських повноважень віце-президенту Сирії. В остаточній редакції проекту резолюції, співавторами якого виступили Франція, США, Великобританія, Німеччина, Португалія, Колумбія і Того, зняті положення, що конкретизують мирну ініціативу ЛАД.

Тим не менш, у проекті резолюції висловлюється "повна підтримка" рішення ЛАД від 22 січня 2012 р. "Сприяти очолюваному сирійцями політичному переходу до демократичної, плюралістичної політичної системи ... за допомогою ініціювання серйозної політичного діалогу між сирійським урядом і всім спектром сирійської опозиції під егідою ЛАД відповідно до графіка, встановленого ЛАД".

Разом з тим, в проекті резолюції враховано категоричну відмову Росії, Китаю та інших країн-членів Ради Безпеки ООН використовувати силу для врегулювання сирійського кризи. Так, в преамбулі підтверджується "рішуча прихильність РБ ООН суверенітету, незалежності, єдності і територіальної цілісності Сирії", а також підкреслюється намір "вирішити нинішню політичну кризу в Сирії мирним шляхом".