ua en ru

Соціологічні дослідження показують прагнення громадян України до інтеграції в ТЗ, - Медведчук

Соціологічні дослідження показують прагнення громадян України до інтеграції в ТЗ. Про це у своєму блозі пише Віктор Медведчук.

"Наведу дані різних (підкреслю це!) соціологічних організацій України, які демонструють реальні зовнішньополітичні орієнтації України. Зазначу, що структура цих орієнтацій стабільна вже багато років.
Так, в кінці 2011 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) ставив питання українцям про те, як повинна розвиватися Україна. 33% опитаних відповіли, що Україна в своєму розвитку повинна орієнтуватися на вступ у Європейський союз; 45% висловилися за співпрацю з Росією і входження в Єдиний економічний простір з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

Інститут Горшеніна в 2010 році ставив питання, чи потрібно Україні вступати в Митний союз, якщо це не дозволить отримати статус асоційованого члена Європейського союзу і закриє шлях для подальшої інтеграції в євроструктури. Тоді 48% жителів країни сказали, що так, варто; 36% відповіли негативно.

За даними КМІС, тільки 27% українців готові жертвувати відкритими кордонами з Росією (без віз і митниць) заради вступу в ЄС, 54% - проти цього.

За результатами СОЦИСа 22% хотіли б вступити в ЄС, а 37% - в союз з Росією і Білорусією.
Дослідження R&B Group показують, що в союзі з Росією, Білорусією і Казахстаном хотіли б жити 30%, в СНД - 5%, у відновленому СРСР - 7%, а в Європейському союзі - 22%.

КМІС з'ясовував у респондентів, в якому союзі їм було б краще жити: 29% вважають, що в ЄС, 44% назвали союз з Росією і Білорусією. Відповідаючи на питання КМІС, чи згодні українці з тим, що метою зовнішньої політики нашої країни має бути створення умов для вступу в ЄС, позитивну відповідь дали 30%, негативний - 39%", - наводить дані Медведчук.

При цьому висловив думку, що заяви експертів про переваги орієнтації в бік Євросоюзу є маніпуляцією.
"Інформація перетворилася в критично важливий ресурс в сучасному суспільстві (у тому числі - інформація про самому суспільстві!), а роль експерта і тим більше вченого, полягає в сумлінному, всебічне та об'єктивне аналізі інформації і донесенні своїх (незамутнених "партійної" позицією) висновків до суспільства. Не будемо забувати, що хоча за матеріальним становищем вчені, на жаль, займають далеко не перші місця в нашій країні, рівень довіри до їх роботи у громадян, на щастя, ще дуже високий... найбільше обурює те, як експерт Гарань бреше суспільству про те, що думає... саме суспільство, в черговий раз повторюючи мантру, що "українці хочуть у ЄС, а не в Митний союз". Зайве говорити, що навіть така постановка питання є маніпуляцією", - підкреслив Медведчук.