ua en ru

Співробітництво України та Словаччини у транспортній галузі має чималий потенціал, - Мінінфраструктури

Співробітництво України та Словаччини у транспортній галузі та питаннях модернізації інфраструктури розвивається досить позитивно та має чималий потенціал. Про це сьогодні йшлося під час зустрічі заступника міністра інфраструктури Володимира Корнієнка з першим віце-прем'єр-міністром, міністром транспорту, будівництва та регіонального розвитку Словацької Республіки Яном Фігелем, повідомляє прес-служба Мінінфраструктури.

«Відносини між нашими державами завжди знаходилися на високому рівні, у нас дуже позитивна історія розвитку відносин. Водночас наші з вами потенційні можливості набагато більші - і ми маємо їх використовувати у повній мірі», - зауважив на початку зустрічі В.Корнієнко.

Учасники акцентували увагу на співробітництві у сфері залізничного транспорту, зокрема, перспективі виконання мультимодальних перевезень; реалізації проекту будівництва залізничної колії шириною 1520 мм Кошице - Братислава - Відень; співробітництві у сфері авіаційного транспорту; розвитку пунктів пропуску на словацько-українському кордоні.

«Подібні зустрічі - це зразок хороших відносин та успішного співробітництва, яке є дуже важливими як для нас, так і для Європейського Союзу в цілому», - сказав Я.Фігель.
Сторони відзначили позитивну динаміку розвитку Українсько-Словацьких відносин, зокрема, у сфері перевезення вантажів залізничним транспортом. Так, за підсумками 2010 р. обсяг перевезення вантажів залізничним транспортом між країнами зріс на 4,5%.
Як Україна, так і Словаччина висловили активну зацікавленість у подальшій реалізації проекту будівництва залізничної колії шириною 1520 мм Кошице - Братислава - Відень. Зазначений проект сприятиме розвитку та збільшенню ефективності транспортних зв'язків між Україною та Центральною Європою, зниженню витрат на транспортування вантажів за рахунок відсутності перевантажувальних операцій на прикордонних станціях.
Крім того, під час зустрічі вдалося досягти домовленостей гармонізувати тарифну політику на залізничні перевезення та узгодити низку важливих питань стосовно роботи пунктів пропуску на кордонах обох країн, враховуючи поступове збільшення інтенсивності руху в майбутньому.
Обговорюючи питання співробітництва у сфері авіаційного транспорту, сторони зазначили, що необхідно доопрацювати питання виконання прямих рейсів з Києва до Братислави. Ян Фігель зауважив, що Словаччина працює над масштабною модернізацією авіаційної інфраструктури. Проаналізувати потенційний пасажиропотік, визначити економічну обґрунтованість виконання прямих рейсів при цьому мають авіакомпанії, що матимуть наміри виконувати такі рейси.

Після закінчення зустрічі В.Корнієнко та Я.Фігель підписали узгоджений обома сторонами протокол про наміри, який передбачає розвиток ефективного співробітництва з усіх питань транспортної галузі та подальшого розвитку інфраструктури між обома країнами.