ua en ru

Статок ймовірного наступника Ху Цзінтао оцінюється в сотні мільйонів доларів, - Bloomberg

Статок сім'ї заступника голови КНР Сі Цзіньпіна, який цієї осені повинен змінити на вищому державному посту китайського лідера Ху Цзіньтао, становить сотні мільйонів доларів, свідчать підсумки розслідування Bloomberg. Інформація про доходи вищого керівництва Китаю завжди була таємницею, а тому публікація викликала негативну реакцію влади країни, яка в минулі вихідні закрила доступ до сайту інформаційного агентства в місцевому Інтернеті.

Напряму ні 59-річний Сі Цзіньпін, ні його 49-річна дружина Пен Ліюань, ні їх дочка не мають відношення до багатомільйонного статку, який записано на різних родичів заступника голови КНР. Серед активів: частки в різних компанія на 376 млн дол., 18% непрямих інвестицій у велику компанію з видобутку рідкоземельних металів Jiangxi Rare Earth & Rare Metals Tungsten Group (оціночна вартість всієї компанії - 1,73 млрд дол.), а також 20,2 млн дол. вкладень в публічну компанію технологічного сектора Hiconics Drive Technology. Значна частина активів за документами належить старшій сестрі Сі Цзіньпіна - Ци Цяоцяо та її чоловікові Ден Цзягуею.

Сім'я Сі також володіє розкішною віллою в Гонконгу вартістю 31,5 млн дол. і ще, як мінімум, шістьма об'єктами нерухомості в цьому спеціальному адміністративному районі Китаю загальною вартістю на 24,1 млн дол.
Що стосується самого Сі Цзіньпіна, який у 2007 році увійшов до складу Постійного комітету ЦК КПК (так званої "всесильної дев'ятки"), то його ім'я ні західна, ні тим більше китайська преса ніколи не пов'язувала з корупційними скандалами. Сі Цзіньпін займав ключові партійні посади в ряді великих провінцій, а також в Шанхаї. У 2004 році він очолив антикорупційну компанію в провінції Чжецзян. При цьому згідно телеграм посольства США в Вашингтон, текст яких нещодавно опублікував сайт Wikileaks, відомостей про те, що Сі Цзіньпін замішаний в корупції і хабарництві, немає.

Реакція китайської влади на публікацію Bloomberg послідувала негайно. Доступ до інформаційних ресурсів агентства на всій території Китаю був закритий. Як повідомив в суботу прес-секретар Bloomberg у відповідь на запит AFP, в агентстві не сумніваються, що це стало кроком у відповідь влади на публікацію. Крім того, в Китаї зараз блокується доступ до інформації про Сі Цзіньпін в пошукових системах і мікроблогах.

У КНР, де разом з успішними економічними реформами рекордними темпами зростає розрив між бідними і багатими, інформація про корупцію у вищих ешелонах влади або просто про високі доходи чиновників викликає різку негативну реакцію. Середній річний дохід в Китаї (населення 1,35 млрд осіб) становить всього 2,5 тис. дол. "Звичайний китаєць починає обурюватися, коли чує про угоди, на яких люди, використовуючи свій політичний вплив, роблять сотні мільйонів або навіть мільярди", - пояснив професор Університету Каліфорнії Баррі Наутон.

Сі Цзіньпін має стати новим лідером Китаю замість Ху Цзіньтао (процес передачі повноважень розпочнеться цієї осені на партійному з'їзді), а тому інформація про багатство сім'ї заступника голови КНР з'явилася вкрай недоречно. Головною політичним завданням керівництва Китаю в даний момент є передача влади "п'ятому" поколінню китайських керівників на тлі відсутності внутрішньої партійної боротьби і соціальних хвилювань в суспільстві.