ua en ru

Радники "нормандської четвірки" зустрілися в Парижі: перші подробиці

Радники "нормандської четвірки" зустрілися в Парижі: перші подробиці Фото: відбулась зустріч радників нормандського формату (kremlin)

Сьогодні відбулась зустріч радників нормандського формату. Переговори представників України, Німеччини, Франції та Росії відбулись на тлі загострення ситуації біля українських кордонів.

Перші подробиці зустрічі в матеріалі РБК-Україна.

Про завершення переговорів заявило російське видання "РИА Новости". Зустріч політичних радників тривала понад 8 годин.

Представники України та Росії - керівник ОП Андрій Єрмак та замглави адміністрації президента РФ Дмитро Козак - проведуть окремі брифінги за підсумками зустрічі в Парижі.

Що сказав Єрмак після переговорів

  • Розмова була не проста.
  • Провели аудит мінських домовленостей.
  • Вперше з 2019 року узгодили фінальне комюніке про те, що перемир'я повинне діяти без будь-яких умов.
  • Є розбіжності щодо трактування "Мінську", але є бажання працювати над ними.
  • Домовленість 2020 року про припинення вогню залишається актуальною.
  • Сьогоднішня зустріч радників - це реанімація нормандського формату.

Що сказав представник Росії

Як розповів Козак, сторони на сьогоднішніх переговорах:

  • домовилися дотримуватися перемир'я;
  • домовилися зустрітися через 2 тижні в Берліні, щоб спробувати вирішити проблемні питання, пов'язані з виконанням мінських угод, та вийти з єдиною позицією;
  • зустріч лідерів у нормандському форматі можлива лише після вирішення питання з особливим статусом Донбасу.

Під час зустрічі, зокрема, підняли безпекове питання, а також ситуацію біля кордонів України. Раніше керівник Офісу президента України Андрій Єрмак сказав, що розраховує на те, що сторони пропрацюють кожен пункт мінських домовленостей і розмова буде конструктивною.

Зазначимо, лідери "нормандської четвірки" - керівники України, Німеччини, Франції і Росії - востаннє проводили зустріч 9 грудня 2019 року в Парижі. Президент України Володимир Зеленський зазначив, що зараз йде робота над тим, щоб відбулась нова зустріч лідерів формату.

Загроза вторгнення РФ

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон не виключив, що вторгнення Росії в Україну може розпочатися після наступу на Київ. На його думку, Москва підготувала план блискавичної війни. Втім, українські посадовці запевняють, що ситуація біля кордонів контрольована і панікувати не потрібно. А війська, які зараз перебувають біля України, стоять там ще з квітня.