ua en ru

Сорбент Möbius допоміг ліквідувати наслідки пожежі на нафтобазі БРСМ

Наслідки пожежі на нафтобазі БРСМ в смт Глеваха можуть бути ліквідовані завдяки сорбенту, який продемонстрував свою ефективність безпосередньо на місці аварії. Про це йдеться у висновках Інституту сорбції та проблем ендоекології від 15 червня 2015 р. N290-01/183.

Повідомляється, що сорбент, який в кількості п'яти тонн був наданий компанією Möbius, успішно адсорбував залишки нафтопродуктів на поверхні близько 500 кв м і локалізував потенційне вогнище загоряння з поруч розташованим резервуаром.

"Сорбент не дав нафтопродуктам проникнути в грунт і грунтові води", - наголошується у висновках експертів.

Також, згідно висновку СЕС від 12.08.2014 N05.03.02-04/51427, адсорбент відповідає вимогам діючого санітарного законодавства України. Одним з переваг сорбенту Möbius, є можливість вторинного використання з поглиненими нафтопродуктами в якості альтернативного паливного матеріалу, що виключається у разі застосування біосорбентів (повне мікробне розкладання нафтопродукту), які виправдовують своє застосований.

Координатор проектів "Зробимо Україну чистою!", "Не сміти", Віталій Оберемок, впевнений, що зусиль громадських активістів, а також соціально відповідального бізнесу не достатньо, щоб вирішити цю проблему, необхідно більш активне втручання держави: "Спасибі компанії, яка подарувала п'ять тонн сорбенту. Але цього недостатньо, щоб ліквідувати аварію. Там потрібно 500 тонн. І держава зобов'язана підійти більш відповідально до захисту людей від екологічної катастрофи".

Нагадаємо, 8 червня на території нафтобази компанії БРСМ-Нафта сталося загоряння одного з резервуарів з пальним. Пізніше вогонь перекинувся на інші резервуари. За час пожежі на нафтобазі неодноразово вибухали ємності з нафтопродуктами. В результаті пожежі загинули п'ять осіб і постраждали 15. Ліквідація наслідків пожежі триває.

Möbius (ТОВ "Мьобіус груп") - це високотехнологічна українська компанія, що займається утилізацією твердих побутових відходів з наступним виробництвом корисних ресурсів: нафтопродуктів, вуглецю і металу.