ua en ru

Угода щодо реверсу газу зі Словаччини буде підписана цього тижня, - Ставицький

Угода між Україною та Словаччиною про реверс газу буде підписана поточного тижня. Про це сьогодні на брифінгу повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

Угода між Україною та Словаччиною про реверс газу буде підписана поточного тижня. Про це сьогодні на брифінгу повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Робота проходить у штатному режимі. Я розраховую на те, що вона (угода) цього тижня вже буде остаточно підписана. Ми чекали виходу з відпустки керівника "Трансгазу", він вийшов учора, відтак за 2-3 доби ми це вирішимо", - заявив Ставицький.

Раніше у грудні глава Міненерговугілля анонсував, що угода зі Словаччиною з реверсної закупівлі газу буде підписана до кінця 2013 р. У Єврокомісії розраховували, що даний договір буде підписаний до кінця листопада, а ще раніше посол ЄС в Україні Ян Томбінські заявляв, що Словаччина не бачить можливості реверсних поставок газу в Україну без договору з "Газпромом".

Як заявляв Ставицький, Україна отримала угоду від Словаччини про прокачування газу компанією Eustream: "Ця угода надає нам дозвіл на прокачування газу по території Словаччини".

Словацький реверсний коридор є найперспективнішим для України. Він може гарантувати прокачування не менше 5 мільярдів кубів газу на рік. Але постачання газу цим шляхом були заблоковані "Газпромом".

Раніше в "Газпромі" неодноразово висловлювали сумніви із приводу домовленостей України зі Словаччиною про реверс газу.

Нагадаємо, наприкінці жовтня ц.р. стало відомо, що Україна зупинила реверсні поставки природного газу через Польщу з огляду на його високу ціну.