ua en ru

"Газпром" сумнівається в домовленостях України зі Словаччиною щодо реверсу газу

Україна досягла прогресу в переговорах зі Словаччиною про реекспорт газу. Як заявив вчора глава Міненерго Едуард Ставицький, отримана принципова згода словацької сторони на реверсні поставки. Проте для того, щоб остаточно узгодити маршрут, словацька сторона вимагає фінансових гарантій поставок палива, які українська сторона поки не поспішає надавати. Експерти зазначають, що якщо Ostchem вдасться розширити квоту на постачання дешевого газу в країну, подальші переговори про його реекспорт із Словаччини будуть неактуальні. Втім, "Газпром" інтерпретує домовленості України із Словаччиною не так оптимістично.

Україна досягла прогресу в переговорах зі Словаччиною про реекспорт газу. Як заявив вчора глава Міненерго Едуард Ставицький, отримана принципова згода словацької сторони на реверсні поставки. Проте для того, щоб остаточно узгодити маршрут, словацька сторона вимагає фінансових гарантій поставок палива, які українська сторона поки не поспішає надавати. Експерти зазначають, що якщо Ostchem вдасться розширити квоту на постачання дешевого газу в країну, подальші переговори про його реекспорт із Словаччини будуть неактуальні. Втім, "Газпром" інтерпретує домовленості України із Словаччиною не так оптимістично, пише "Комерсант-Україна".

Вчора міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Словаччина погодилася на реверсні поставки газу до України через свою територію. "Нам минулого тижня надійшов договір, якого ми чекали. Документ буде підписаний найближчим часом", - заявив Ставицький. За його словами, документ направив оператор словацької газотранспортної системи - компанія Eustream, і в ньому йде мова про дозвіл прокачувати газ з Європи через Словаччину. Міністр уточнив, що зараз розглядаються два можливі маршрути транспортування. Використання одного з них вимагає додаткових інвестицій. Якщо ці кошти будуть вкладені, то маршрут можна буде використовувати з вересня 2014 року. В цьому випадку можна буде отримувати з Європи як мінімум 10 млрд кубометрів газу. Про другий маршрут Ставицький не повідомив. При цьому він спростував будь-який зв'язок між даним договором і питанням підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Реекспорт російського газу з Європи імовірно може дозволити "Нафтогазу" купувати його дешевше, ніж в Росії. Нагадаємо, не домовившись з "Газпромом" про зниження цін, в листопаді 2012 року компанія почала реверсні поставки з Європи за контрактом з німецькою RWE. Раніше заявлялося, що вартість цього палива в середньому на 100 дол. нижче отриманого безпосередньо з Росії. Спочатку газ поставлявся з Польщі, але в березні цього року почалося прокачування з Угорщини. Проте найбільші надії Україна пов'язує з реверсом зі Словаччини: з Польщі і Угорщини можна отримувати 6 млрд кубометрів газу в рік, а із Словаччини - до 30 млрд кубометрів (половина річної потреби країни).

Як заявляв раніше перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун, ухваленню рішення про реверс газу словацькою транспортною компанією Eustream перешкоджав "Газпром". Після досягнення Україною домовленості про поставки німецького газу словацька сторона отримала від російської монополії попередження про можливе скорочення об'ємів транзиту через її територію. Пізніше єврокомісар з енергетики Гюнтер Оттінгер заявив, що дозвіл на реекспорт від Словаччини отриманий, але незважаючи на це, угода з Eustream так і не була підписана через тяганину зі словацького боку.

Вчора у прес-службі Eustream заявили, що співпрацюють з Єврокомісією і українськими партнерами в питанні складання тексту меморандуму про взаєморозуміння щодо подальших можливих варіантів дій з транспортування газу до України. "Незважаючи на успішний хід переговорів, вони ще не завершені, і ми вважаємо за недоречний розкривати деталі до підписання", - заявили в компанії. Тим часом джерело в "Газпромі" на прохання прокоментувати угоду із Словаччиною відповіло: "Це вони (українська сторона) думають, що домовилися, насправді все не так".