ua en ru

Угода про візову лібералізацію між Україною та ЄС буде укладена на початку січня 2012 р., - джерело

За підсумками саміту Україна - ЄС Президент Віктор Янукович оголосив ще про одне досягнення - Київ домовився про пом'якшення візового режиму для в'їзду громадян України до країн Євросоюзу. Про це пише "Комерсант-Україна". "Хочу привітати внесення змін до діючої угоди про лібералізацію візового режиму", - сказав Президент. Джерела в переговорних групах поспішили уточнити, що глава держави дещо випередив події: вчора були узгоджені ключові політичні положення нового договору, але сам його текст поки не готовий до підписання. "Угода про візову лібералізацію буде укладена дуже скоро - гадаю, на початку січня", - заявив один з європейських дипломатів.

В ході переговорів українська сторона вимагала від ЄС також скасувати оплату вартості послуг візових центрів - комерційних посередників при консульствах - для малозабезпечених громадян, наприклад пенсіонерів. Цього добитися не вдалося, визнав високопоставлений український дипломат: "Європейські партнери пояснили нам, що це дуже важко реалізувати. Але ми домовилися про інше поліпшення: ЄС скасовує оплату за терміновість оформлення візи (у ряді консульств оплачується за подвійним тарифом)".

Баррозу відзначив лише, що "чекає від України дотримання зобов'язань". "Україна дала зрозуміти, що хотіла б відмовитися від імплементації третього енергопакету, невигідного Росії, який вимагає розділення виробників енергоносіїв і компаній, що займаються транзитом. Але дискусія з цього питання продовжується. Ми говоримо: якщо ви інтегруєтеся в європейський ринок, то рано чи пізно повинні прийняти всі наші правила, - сказав європейський дипломат, що брав участь у вчорашніх переговорах.- Втім, нас завірили, що повної відмови від членства в співтоваристві не буде".