ua en ru

Події на Донбасі приведуть до нової популярності радикальних сил, - політолог

Оголошення Петром Порошенком перемир'я в зоні АТО повинно було стати ефективним інструментом в очах західних партнерів, але наслідки цього рішення можуть призвести до негативної реакції українців і радикалізації політичних настроїв. Про це заявив політолог, експерт Центру євроатлантичної інтеграції Тарас Жовтенко.

"Після оголошення перемир'я терористи не припинили вогонь, що призвело до нових жертв серед українських військових. Паралельно з цим в Донецьку почалися переговори з сепаратистами, в яких взяв участь одіозний політик Віктор Медведчук, який відкрито виступає за просування інтересів Росії. Таким чином, мирний план не просто провалено, але й дискредитовано. Причому про негативну його оцінку вже заявили і на Заході - сьогодні Ангела Меркель назвала прогрес у ситуації занадто повільним", - вважає Жовтенко.

На думку експерта, провал мирних домовленостей може сприяти радикалізації виборчих настроїв перед парламентськими виборами.

"Якщо політичний центризм, намір домовлятися з сепаратистами не виправдають себе (що вже відбувається), то виборці будуть вимагати від влади жорстких заходів. Це може привести до нового етапу популярності радикальної умовної "партії війни". Наприклад, "Свобода" вже зробила заяву про те, що українське суспільство не давало владі мандат на переговори з терористами", - зазначив Жовтенко.

Нагадаємо, раніше народний депутат фракції ВО "Свобода" Анатолій Вітів заявив, що одностороннє припинення вогню, ініційоване Президентом, перетворюється в переговори з російськими терористичними бандами.

"Це загрожує перетворенням Донбасу у другу Абхазію. Оскільки ні РНБО, ні Адміністрація Президента не можуть пояснити, що робив на переговорах Віктор Медведчук, це змушує констатувати, що Майдан нічому не навчив багатьох політиків", - заявив "свободівець".