ua en ru

Знято заборону на проведення пленуму з виборів нового голови ВС

Окружний адміністративний суд Києва (ОАС) вчора скасував власну заборону на проведення пленуму Верховного суду (ВС). Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Таке рішення суддя ОАС Олексій Огурцов прийняв у зв'язку з набуттям чинності змін до законодавства, усунули перешкоди для участі в роботі пленуму двох суддів ВС, відряджених до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Як відзначили в парламентському комітеті з питань правосуддя, рішення ОАС збіглося з тим, що розстановка сил у Верховному суді зараз сприятлива для обрання зручного для влади голови. Цю посаду, за даними видання, може зайняти Петро Пилипчук.

Вчорашнє засідання ОАС у справі про відсторонення суддів Миколи Пінчука та Ігоря Самсіна, відряджених до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), від участі в роботі виборного пленуму Верховного суду було проведено завдяки зверненню в.о. голови ВС Анатолія Яреми. Він подав клопотання про поновлення розгляду справи, в рамках якого раніше було прийнято визначення, яке заборонило організацію і проведення пленуму.
Газета "Комерсант-Україна" нагадує, що за тиждень до призначеного на 30 вересня пленуму ВС суддя Микола Пінчук звернувся до Окружного адмінсуду Києва з позовом про визнання протиправною бездіяльності пленуму ВС, не запросив його і Самсіна на засідання. На прохання Пінчука 23 вересня ОАС для забезпечення позову прийняв ухвалу, що заборонило організацію і проведення пленуму. 28 вересня розгляд цієї справи було призупинено до прийняття рішення Конституційним судом (КС), куди за роз'ясненням щодо повноважень суддів ВС, відряджених для роботи в ВККС, звернулася кваліфікаційна комісія. При цьому визначення ОАС про заборону проведення виборчого пленуму продовжувало діяти.

Не чекаючи рішення Конституційного суду, у Верховній Раді знайшли більше простий механізм, який дозволив розблокувати процес обрання голови ВР і при цьому забезпечити участь у виборах суддів, які працюють в ВККС. 20 жовтня парламент вніс зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів", усунувши всі перешкоди для участі Миколи Пінчука та Ігоря Самсіна у пленумі НД Згідно з прийнятими змінами, за членами ВККС, призначеними з числа суддів, зберігається право брати участь у вирішенні питань, які розглядаються органами суддівського самоврядування, "а за суддями Верховного суду та вищих спеціалізованих судів - також у вирішенні питань, які розглядаються пленумами цих судів".
Вчора, вивчивши клопотання Яреми, суддя ОАС Олексій Огурцов констатував, що у зв'язку з набуттям чинності змін до закону "відпали обставини, які були підставою для забезпечення позову". При цьому він скасував свою ухвалу, яка забороняла організацію і проведення пленуму ВС, тим самим розблокувавши процес обрання нового голови. Виносячи це рішення, Огурцов підкреслив, що воно "вступає в силу негайно" і навіть оскарження "не зупиняє його виконання".

Перший заступник глави комітету Верховної ради з питань правосуддя Юрій Кармазін ("Наша Україна-Народна самооборона") заявив, що процес виборів був розблокований з тієї причини, що для обрання нового голови ВС склалися сприятливі обставини: "У Верховному суді весь час змінювалася розстановка сил . Зараз, на думку влади, розстановка вдалий для обрання зручного кандидата. У зв'язку з цим і було розблоковано проведення пленуму ".
За інформацією видання, екс-голова ВС Василь Онопенко не має наміру повторно висувати свою кандидатуру. Раніше можливість свого висунення спростував і голова КС Анатолій Головін, теж входив до кола претендентів на цю посаду. Ймовірним кандидатом від влади також вважався глава ВККС Ігор Самсін. "Головін міг би заслужити авторитет у Верховному суді, але для цього потрібен час, до того ж він сам відмовився. Кандидат від влади (Ігор Самсін) не пройде. Відповідно, Верховний суд обере собі голову з діючих суддів, причому шановного колективом", - сказало джерело. Відразу кілька джерел відзначають, що найбільші шанси має суддя ВС

Петро Пилипчук, який програв Василю Онопенко вибори в 2005 році. Його обрання має влаштувати і тих, хто бажає бачити на посаді голови ВС так званих "кандидатів від влади" - через рік, у жовтні 2012 року, Пилипчуку виповниться 65 років. Це граничний вік для перебування на посаді судді, і у ЗС повинні будуть оголосити дострокові вибори голови.

Згідно з регламентом Верховного суду, щодо засідання пленуму судді інформуються не пізніше, ніж за десять днів до його проведення. Вчора ввечері в прес-службі НД повідомили, що дата пленуму може бути визначена сьогодні в другій половині дня.