ua en ru

Зниження облікової ставки НБУ є однією із необхідних умов підтримки економічного зростання, - УКБС

Коригування Національним банком України (НБУ) інструментів монетарної політики, зокрема помірне зниження облікової процентної ставки на 0,25% (із 7,75 до 7,5%), є позитивним сигналом для суб'єктів фінансового ринку і однією із необхідних умов підтримки економічного зростання, темпи якого почали уповільнюватися наприкінці 2011 р., вважає генеральний директор асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) Галина Оліфер.

За словами експерта, у загальносвітовій практиці використання зазначеного інструменту монетарної політики є найбільш поширеним каналом впливу на рівень ліквідності грошового ринку та кредитну активність в економіці.

"Кінцева ефективність прийнятих Національним банком змін у монетарній політиці, залежатиме від її узгодження із діями Кабінету Міністрів України. Адже у випадку, якщо уряд не усуне інфляційні ризики, що знаходяться поза межами фінансового ринку, НБУ, як гарант стабільності національної грошової одиниці, змушений буде повернутися до практики стримуючої монетарної політики 2011 р., спрямованої через посилення норм резервування та стиснення грошових агрегатів на утримання цінової стабільності", - вважає вона.

Оліфер також зазначила, що послаблення на 10% вимог до формування обов'язкових резервів банків на окремому рахунку в НБУ (з 70% до 60%) сприятиме розширенню ресурсної бази національних банків, що дозволить закріпити позитивну тенденцію до збільшення обсягів кредитування реальної економіки.

Нагадаємо, НБУ своєю постановою від 21 березня 2012 р. знизив облікову ставку на 25 базових пунктів - до 7,5%. Також Нацбанк знизив вимогу до резервів банків на спецрахунку до 60%.