ua en ru

Зниження НБУ норм резервування в грудні 2011 р. не зможе швидко вплинути на відновлення кредитування економіки, - АУБ

З грудня 2011 р. НБУ переглянув вимоги до формування обов'язкових резервів у бік їх зменшення, але навряд чи можна очікувати швидкого відновлення кредитування економіки, вважає президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко.

"З грудня 2011 р. НБУ переглянув вимоги до формування обов'язкових резервів у бік їх зменшення, зрозумівши свою помилку. Але, навряд чи можна очікувати швидкого відновлення кредитування економіки, оскільки банки тепер очікують продовження стримування курсу за будь-яку ціну і ставки по депозитах залишаються високими, що буде формувати надмірну ціну за кредитами. Зниження ліквідності банків веде до кредитного голодування економіки через обмеження кредитних ресурсів і зростання їх вартості. Національне виробництво втрачає свою конкурентоспроможність, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Крім того, скорочення обсягів кредитування і зростання процентних ставок за кредитами веде до підвищення витрат виробника, які є передумовою зростання цін та рівня інфляції в подальшому", - зазначив він.

За словами президента АУБ, в результаті підвищення Нацбанком вимог до формування обов'язкових резервів влітку минулого року з оперативного обороту банків були отримані кошти в сумі понад 3 млрд грн, що мало своїм наслідком падіння ліквідності банківської галузі.

"У зв'язку з падінням ліквідності банки були змушені зупинити кредитування (у листопаді обсяг кредитів знизився проти жовтня на 6,1 млрд грн), значно зросла вартість залучень на міжбанківському кредитному ринку і депозитів. Ставки по міжбанківських кредитах восени піднялися до 10-20% ( в окремі дні листопада ставки досягали 32%) проти 3-5% першому півріччі 2011 р. Середні ставки по депозитах юридичних осіб зросли з 3-5% до 8-15%, а за вкладами у гривні фізичних осіб - з 13-15% до 15-19% наприкінці року. При цьому окремі банки, у тому числі з іноземним капіталом, встановлювали процентні ставки за вкладами у розмірі 20-24%. В окремі періоди в цей час в банках мали місце затримки проведення платежів. Як наслідок, зросли ставки за кредитами в національній валюті і для юридичних осіб. Результатом такої монетарної політики стало уповільнення темпів зростання економіки в IV кв. 2011 р. (в цілому за рік - 5,2%, IV кв. - 4,6% до відповідного кварталу 2010 р. і 0,6% до ІІІ кв. 2011 р.)", - зазначив він.

За словами Сугоняко, наведена статистика переконливо доводить, що пріоритетна орієнтація регулятора на стримування за будь-яку ціну валютного курсу та зниження інфляції загальмувала економічне зростання у другій половині 2011 р.

Залишок коштів на кореспондентських рахунках банків України на 1 березня склав 16 млрд 445,5 млн грн.

Згідно з постановою регулятора N407, з 30 листопада банки повинні тримати на окремому рахунку в НБУ не 100% своїх обов'язкових резервів, а тільки 70%. За оцінкою банкірів, це звільнило 3-3,5 млрд грн, заблокованих раніше в НБУ.