ua en ru

Зниження експортних цін і ставок фрахту збільшують конкурентоспроможність російського зерна, - експерти

Зниження експортних цін на російську пшеницю і вартості транспортування зерна з Росії на світовий ринок збільшують конкурентоспроможність російського зерна на світовому ринку. В результаті відвантаження російського зерна на експорт через порти в сезоні 2011/2012 стали історично максимальними. Про це повідомляє аналітичний центр "УкрАгроКонсалт".

Також наголошується, що за останні два місяці експортні ціни на російську пшеницю знизилися на 10-15% залежно від класу.

Сприяє експорту і те, що ставки транспортування російського зерна також демонструють значне зниження. Станом на кінець вересня ставки фрахту зернових з Азово-Чорноморського регіону знизилися на 30%.

На думку експертів центру "УкрАгроКонсалт", найбільш яскраво зростання конкурентоспроможності російського зерна демонструють обсяги закупівель пшениці на тендерах, що проводяться державною закупівельною організацією Єгипту, найбільшого світового імпортера пшениці. Станом на кінець вересня, обсяг закупівель Єгиптом на тендерах складається з 85% російської пшениці, що в кількісному вираженні становить 2,34 млн т. За підсумками сезону 2009/2010 обсяг закупівель російської пшениці Єгиптом склав близько 1,8 млн т, що в процентному співвідношенні складає 53%.

У результаті обсяги відвантажень російського зерна на експорт через порти з початку сезону 2011/2012 стали рекордними. За період липень-вересень 2011 обсяги експортних відвантажень зерна з Росії через порти склали, за попередніми оцінками, близько 9 млн т, що в 2,5 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року, і на 42% більше, ніж за аналогічний період сезону 2008/2009, коли з Росії було експортовано рекордний обсяг зерна в 22,43 млн т.