ua en ru

Смоленська катастрофа: літак Качинського знищили два вибухи

Смоленська катастрофа: літак Качинського знищили два вибухи Фото: авіакатастрофа під Смоленськом (mchs.gov.ru)

Представлен новий технічний звіт з розслідування Смоленської катастрофи

Літак з президентом Польщі Лехом Качиньським на борту, який розбився в Росії в 2010 році, був знищений в результаті щонайменше двох вибухів. Про це повідомив під час презентації звіту, голова підкомісії Міністерства оборони Польщі з розслідування Смоленської катастрофи Антоні Мацеревич, передає Onet.Wiadomosci.

"У нас є докази, які раніше не використовувалися", - сказав він.

Зокрема, за його словами, підкомісія знайшла близько 150 прямих свідків. Тисячі фотографій і відеозаписів дозволили здійснити реконструкцію уламків літака. У доповіді стверджується, що літак був знищений в повітрі. Його зруйнували щонайменше два вибухи. Положення тіл на землі чітко вказує на те, що вони почали випадати з літака, перш ніж той впав на землю. Згідно зі звітом, такі руйнування літака могли виникнути лише в результаті вибуху.

У свою чергу, експерт підкомісії Френк Тейлор заявив, що РФ під час свого розслідування "не враховувала низку важливих аспектів аналізу аварії, в першу чергу вони не проводили реконструкцію події". "Це не була класична катастрофа", - додав він.

Крім того, попередній звіт розслідування катастрофи від 2011 року, який здійснила підкомісію на чолі з Єжи Міллером, визнали недійсним.

Технічний звіт вже було надано сім'ям загиблих жертв, а сьогодні його відправили в прокуратуру.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік від аеродрому "Північний" біля Смоленська розбився літак Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качинським на борту.

У катастрофі загинуло 96 осіб. Польська делегація прямувала на заходи з нагоди 70-ої річниці Катинського злочину.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, причиною смерті жертв авіакатастрофи під Смоленськом (Росія) став вибух, який пролунав перед тим, як літак Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качиньським на борту, почав падати. Про це повідомив колишній міністр оборони, голова польської підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи Антоні Мацеревич.