ua en ru

ЗМІ: Мін'юст скасував реєстрацію арештованого "Горизонт Парку"

ЗМІ: Мін'юст скасував реєстрацію арештованого "Горизонт Парку"

За неправомірні дії нотаріуса, що зареєстрував права власності на заарештований бізнес-центр, позбавили права доступу до Держреєстру на 3 місяці. Про це повідомляє судово-юридична газета.

За даними видання, новостворена Апеляційна комісія при Міністерстві юстиції України розглянула скаргу кредитора на дії нотаріуса Олега Щура (Обухівський нотаріальний округ), що зареєстрував заарештований столичний бізнес-центр "Горизонт Парк" (належить кредитору) за ТОВ "Проект А".


Як йдеться у публікації, компанія належить опозиційному політику Грузії Левану Пірвелі і Сергію Осьмухіну.

Зокрема, за даними газети, в ніч з 18 на 19 лютого приватний нотаріус Олег Щур, незважаючи на наявність у Держреєстрі трьох арештів, накладених судовими інстанціями, скасував реєстрацію права власності кредитора і зареєстрував об'єкт за компанією ТОВ "Проект А". Крім того, нотаріус розділив будівлю бізнес–центру на 38 окремих приміщень.

Кредитор звернувся до Міністерства юстиції з проханням відзначити неправомірну реєстрацію і покарати нотаріуса. Апеляційна комісія задовольнила скаргу, скасувала реєстрацію бізнес-центру за "Проектом А", а Олега Щура позбавила доступу до Держреєстру на 3 місяці, повідомляє видання.

У виданні відзначили, що будівництво столичного бізнес-центру "Горизонт Парк" здійснювала відома девелоперська компанія ISA Prime Developments, одним із співзасновників якого є бізнесмен Олександр Башенко.

У 2006-2008 роках на будівництво бізнес-центру були залучені близько 200 млн доларів кредитних коштів, однак на завершальній стадії будівництва бізнесмен, який виступив поручителем за угодою, перестав обслуговувати кредити і передав об'єкт на компанію своїх партнерів Сергія Осьмухіна і Левана Пірвелі. Кредитор домігся через суд визнання за собою право власності на "Горизонт Парк" в рахунок погашення кредитної заборгованості, йдеться у публікації.

В газеті нагадують, що з 1 січня 2016 року вступила в силу нова редакція закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", згідно з якою нотаріуси можуть здійснювати державну реєстрацію нерухомості без вчинення нотаріальної дії щодо такого майна.

У виданні зазначають, що у зв'язку з розширенням повноважень нотаріуса та вільним доступом до Держреєстру почастішали випадки незаконних реєстрацій прав власності. На думку відомого правозахисника Едуарда Багірова, нововведення значно спрощують роботу "чорних" нотаріусів.