ua en ru

ЗМІ: Держчиновники сприяють стягненню з "Енергоатому" сумнівної заборгованості на користь "фірми-примари"

ЗМІ: Держчиновники сприяють стягненню з "Енергоатому" сумнівної заборгованості на користь "фірми-примари" Фото: з "Енергоатому" хочуть зняти сумнівні борги

Кошти з рахунків "Енергоатому" примусово списуються на ЗАТ СП "Укрелектроват"

Державні чиновники сприяють стягненню з НАЕК "Меркурій" сумнівної заборгованості на користь "фірми-примари". Про це йдеться в журналістському розслідуванні антикорупційної програми Дениса Бігуса "Наші Гроші" (ZIK) від 12 квітня 2016 року.

"Наші Гроші" з'ясували, що кошти з рахунків "Енергоатому" примусово списуються на ЗАТ СП "Укрелектроват", інші розрахунки підприємство не може здійснювати. "Причина в діях виконавчої служби Мін'юсту, яка заарештувала майно та рахунки "Енергоатому", щоб примусово погасити борг найбільшого енергопідприємства України перед маловідомою фірмою – "Укрэлектроватт". Причому рішеннями численних судів, на які "Меркурій" навіть не запрошували, борг атомної компанії виріс з 2,5 млн гривень станом на 2001 рік до 127,3 млн гривень в 2016 році.

"Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк чотири рази доручав персонально міністру юстиції України Павла Петренко захистити інтерес держави у справі про стягнення з держкомпанії сумнівної заборгованості", - констатують журналісти.

Доручення прем'єр-міністра Арсенія Яценюка

На питання журналістки "Наших Грошей" про те, як виконується розпорядження Яценюка щодо захисту інтересів "Енергоатому", міністр юстиції Павло Петренко відповів, що в Міністерстві юстиції є окремий департамент виконавчої служби, в якому перебувають мільйони виконавчих проваджень, і він не пам'ятає деталей кожного виробництва.

У Дніпропетровську журналісти програми з'ясували, що компанія "Укрэлектроватт" зараз прописана в звичайній квартирі, жителем якої є Микола Миколайович Фролов.

"Повний тезка Миколи Миколайовича Фролова, в часи коли "Укрелектроватт" перемагав у судах за позовами до "Енергоатому", працював помічником народного депутата України Олега Царьова, який тоді очолював обласну організацію Партії регіонів, а в парламенті входив у групу регіоналів, які орієнтувалися на братів Клюєвих. Деякі співробітники Укрэлектроватта паралельно працювали на Дніпропетровській паперовій фабриці, що належала Царьову", - з'ясували журналісти.

На думку авторів сюжету, відповідь на всі питання, поставлені в програмі, могло б дати службове розслідування, ініційоване міністром юстиції.

У той же час, як стало відомо РБК-Україна, вчора Апеляційний суд. Києва вдруге переніс розгляд заяви НАЕК "Меркурій" про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали Апеляційного суду Києва від 10 березня 2016 року про скасування постанови Шевченківського районного суду Києва від 9 лютого 2016 року. Цим рішенням, як пояснюють юристи "Енергоатому", ще на місяць відкладається можливість розблокувати рахунки. Зазначеною постановою Шевченківського райсуду було зупинено виконавче провадження по виконанню рішення Господарського суду Києва від 4 серпня 2011 року про стягнення з "Енергоатому" на користь "Укрэлектроватта" сумнівної заборгованості в розмірі 127,3 млн гривень.

Суд виніс таке рішення, незважаючи на вимогу представників "Енергоатому" прискорити розгляд справи оскільки подальше блокування рахунків компанії призведе до вкрай негативних наслідків для всієї економіки України. Зокрема, до нарахування значних штрафних санкцій з боку зарубіжних постачальників "Енергоатому". Крім того арешт рахунків Енергоатому позбавив компанію можливості обслуговувати кредити ЄБРР та Євратому на загальну суму 600 млн євро на підвищення безпеки і модернізацію українських АЕС.