ua en ru

Служба зовнішньої розвідки України розсекретила архівні документи щодо діяльності розвідувальних підрозділів

Службою зовнішньої розвідки України у рамках заходів із пошуку й опрацювання архівних документів, які мають історичну і культурну цінність, розсекречено документи щодо діяльності розвідувальних підрозділів і органів державної безпеки України напередодні Великої Вітчизняної війни, періоду окупації Києва і звільнення української столиці у листопаді 1943 р., повідомляє прес-служба Служби зовнішньої розвідки України.

Зокрема, в галузевому державному архіві СЗР України виявлено розвідувальне зведення, підготовлене розвідувальним відділом штабу Київського особливого військового округу і датоване 10 травня 1941 р. У ньому містяться конкретні відомості про активний рух гітлерівських військових частин у квітні - травні 1941 р. до радянського кордону, накопичення резервів наступального характеру, форсоване будівництво стратегічних комунікацій та інженерних споруд, прибуття понтонних підрозділів, мобілізацію чисельних військових частин у суміжних з Україною державах. Зазначені відомості є ще одним свідченням того, що розвідка завчасно інформувала вище командування Радянської Армії і керівництво держави про підготовку гітлерівської Німеччини до нападу на Радянський Союз.

В інших розсекречених документах викладається узагальнена інформація, одержана розвідувальним шляхом, про стан справ на окупованій території України.

За попередньою оцінкою фахівців, ці матеріали є оригінальними і мають історичне значення.