ua en ru

Словацька партія SаS загрожує зірвати ратифікацію плану з розширення повноважень європейського стабфонду

Словацька партія "Свобода і солідарність" (SаS), що входить у чотирьохпартійну правлячу коаліцію країни, загрожує зірвати ратифікацію плану з розширення повноважень Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) в словацькому парламенті. Як повідомив сьогодні депутат від партії Мартін Полячик, фракція SаS у повному складі утримається від голосування. Це означає, що уряд Словаччини не набере достатньої кількості голосів для ратифікації плану, повідомляє Reuters.
Голосування з питання розширення повноважень EFSF відбудеться в парламенті Словаччини сьогодні після 14:00 за київським часом. Після того, як напередодні парламент Мальти схвалив реформу EFSF, Словаччина залишається єдиною країною єврозони, яка ще не ратифікувала проект, що розцінюється європейськими лідерами як головний засіб у боротьбі з кризою суверенних боргів.
Раніше сьогодні прем'єр-міністр Словаччини Івета Радічова оголосила, що голосування по EFSF буде одночасне і голосуванням з питання довіри уряду. Якщо ратифікація реформи EFSF буде провалена, уряд піде у відставку. "Престиж Словаччини для мене пріоритетний. Ми не можемо прикидатися, що поодинці здатні впоратися зі всіма проблемами, які нас оточують. Для мене неприйнятно, щоб Словаччина залишилася в ізоляції (з питання EFSF)", - пояснила своє вирішення Радічова.
Для успішного проходження реформи EFSF в парламенті уряду Радічової необхідна підтримка молодшого коаліційного партнера - SаS або голоси опозиційної партії SMER-SD колишнього прем'єра Роберта Фіко.
Набуття чинності плану розширення функцій EFSF вимагає схвалення всіх 17 країн єврозони. План, зокрема, передбачає, що оновлений фонд самостійно проводитиме інтервенції на ринках держоблігацій єврозони і надаватиме "попереджуючі" кредитні лінії проблемним країнам.